szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Karsai György, az SZFE tanára szerint a félév érvénytelenítését a magyar jog nem ismeri el. Ennek megfelelően folytatják az oktatást.

Múlt héten az SZFE kuratóriuma érvénytelenítette az őszi félévet. Hiába jelentette ki az oktatási jogok biztosa, hogy már az oktatást felfüggesztő döntés is jogtalan.

A pandémiára tekintettel a hallgatók arra kényszerültek, hogy elhagyják az egyetem épületeit, amit az új vezetőség már másnap elfoglalt. Karsai György, az SZFE tanára szerint a félév érvénytelenítését azonban a magyar jog nem ismeri el. Ennek megfelelően az oktatást folytatják – erről a Klub Rádióban adott interjút.

Az oktatási jogok biztosa szerint jogtalan a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának a félévet érvénytelenítő döntése, ahogyan az is, hogy megkísérelték leállítani az oktatást az intézményben.

Karsai György elmondta, hogy az ombudsman jelentése alapján felszólította a kuratóriumot, hogy haladéktalanul vonja vissza az intézkedést, de ezt a szervezet valószínűleg nem fogja megtenni. Ennek oka, hogy a kormány által megszavazott rendkívüli felhatalmazás kimondja, hogy a testület bármikor felfüggesztheti az oktatást, ha azt indokoltnak véli.

Az egyetlen dolog, amiben bíznak az az, hogy „a magyar jogrend nem ismeri a félév felfüggesztését”. Hozzátette, hogy a félév és az oktatás tart az egyetemen és a vizsgákat is megtartják, bár a vezetőség mindent elkövet, hogy ezt megakadályozza.

Újabb fejezet az SZFE-ügyben: a sarokba szorított tanárok meséltek

Az új vezetők az Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai szerint fenyegető trükkel érték el, hogy tárgyaljanak velük.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!