szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új vezetők az Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai szerint fenyegető trükkel érték el, hogy tárgyaljanak velük.

Az SZFE Színházművészeti Intézetén hét tanárnak november 30-án jár le a próbaideje - írja a hvg.hu. Őket hetüket hívták fel kedden délután a tanulmányi osztályról azzal, hogy azonnali hatállyal, szerdán reggel 9-kor meg kell jelenniük az új vezetés tagjai előtt, ráadásul egy ügyvédi irodában.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új, az egyetemi hallgatói és oktatói által illegitimnek tartott vezetői egy trükkel és némi fenyegetéssel érték el, hogy az intézmény néhány tanára tárgyalóasztalhoz üljön meg velük – legalábbis így élték meg a helyzetet a hvg.hu-nak nyilatkozó tanárok.

A tárgyalás további "érdekessége", hogy ott a hallgatók őszi félévének elismeréséről kellet érvelniük, de a tanárok tudtán kívül a kormány ekkor már készítette az érvénytelenítést lehetővé tévő rendeletet, amelyet a kuratórium rögtön fel is használt arra, hogy kijelentsék: nem ismerik el az ősz óta zajló oktatást.

A félév érvényességéről és az órák dokumentálásáról Janisch Attila, a filmes tanszék tanára a hvg.hu-nak azt mondta: az egyetem új vezetése azzal érvel, hogy a Neptunba, az online oktatásszervező felületre nincs feltöltve a dokumentáció – de Janisch szerint semmilyen szabály nem írja elő, hogy a sok lehetőség közül épp a Neptun lenne az egyetlen, ami igazolja az órák megtörténtét. Arról nem is beszélve, hogy a tanárokat korábban ki is zárták az egyetem Neptun-rendszeréből.

A további tanári álláspontokat a hvg.hu összefoglalójában olvashatjátok el.

Érvénytelenítette az SZFE kuratóriuma az első félévet

Az oktatási jogok biztosa néhány órával a döntés előtt közölte, hogy szerinte jogsértő a döntés, miszerint az oktatást felfüggesztette a kuratórium.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!