szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az idei tanévre látványosan lecsökkent az informatikus lemorzsolódók száma, ennek ellenére összességében még mindig jóval több félbehagyott képzés van, mint befejezett. Fizetési adatokról is beszámol egy frissen megjelent felmérés.

Csökkent a lemorzsolódás az informatikai képzéseken, legalábbis ami az egyetemisták kezdő tanévét illeti - derül ki a Felsőoktatási Elemzési Jelentések friss számából, amely az informatikai képzési terület képzéseit és végzőseinek adatait elemzi.

A 2014/15-ös tanévben még az informatikai képzésen tanulók közel fele (47 százalékuk) már az első félévben otthagyta az egyetemet, ez a szám az idei tanévre mindössze 4 százalékra csökkent. Vagyis ezek alapján már nem jellemző ezeken a szakokon a lemorzsolódás, ami az első tanévet illeti.

©

A lemorzsolódás egyébként leginkább az első két félévben jellemző a felsőoktatásban - számoltunk be róla korábban -, az adatok alapján tehát úgy tűnik, évről évre sikerült visszaszorítani ezt az említett képzéseken.

Ennek ellenére, ha a már lezárt alapképzéseket nézzük, összességében még mindig jóval több a lemorzsolódások száma, mint a sikeresen végzetteké.

©

Az ábrán is látszik, hogy a legnagyobb elcsúszás a programtervező informatikus szaknál van: az összes lezárt alapképzés csupán 30 százaléka jelent diplomát, vagyis sikeres végzést. A megszerzett diploma azonban még mindig többet ér, legalábbis ezen a területen még mindig a diplomások viszik a legtöbbet haza havonta.

2017-ben a mesterdiplomát szerzett informatikusok fizetése havi bruttó 659 585 forint volt, de az alapdiplomásoké is 600 ezer forint fölé rúgott, míg a lemorzsolódott hallgatóké 300-400 ezer forint között alakult. Ugyanígy egy abszolvált informatikus sem keresett ettől többet, vagyis ezen adatok szerint diplomával még mindig jóval többet lehet keresni ebben a szektorban is.

Friss kutatás: inkább külföldön állnának munkába a magyar orvostanhallgatók

Még mindig inkább külföldre terveznek a pályakezdő orvosok, az egyetemi képzésen is akadnak megoldandó problémák.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!