szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy döntöttetek, hogy abbahagyjátok az egyetemet, legalábbis azt a képzést, amin éppen vagytok? Mutatjuk, mi a kiiratkozás menete általában.

Nem szeretném folytatni az egyetemet, hogyan tudok kiiratkozni?

Ha passziváltatás helyett a kiiratkozás mellett döntötök, a legtöbb egyetemen, főiskolában ehhez általában egy kérvényt (legtöbbször a hallgatói jogviszony megszüntetése néven) kell kitöltenetek, amit vagy az intézmény honlapján, vagy a Neptunon belül találhattok meg. Ennek leadása is lehet egyetemspecifikus, szintén vagy a Neptunon keresztül és/vagy a tanulmányi hivatalnál adhatjátok be.

A lépéshez hozzátartozik még, hogy valószínűleg be kell szereznetek különböző igazolásokat is, mint például egy könyvtári igazolást arról, hogy nem tartoztok semmivel az intézménynek.

Ha állami ösztöndíjas képzésre jártatok, van egy másik fontos vonzata is ennek a döntésnek. A beiratkozáskor alárírt hallgatói nyilatkozat értelmében ugyanis, ha kettő állami ösztöndíjas félévnél többet vettetek igénybe a képzésen, akkor hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettségetek keletkezik.

Felvételizőként más a helyzet

Ha frissen felvett egyetemisták vagytok, de mégsem szeretnétek elkezdeni az egyetemet, elég, hogyha nem iratkoztok be az intézménybe. Néhány egyetemen azonban van lehetőségetek passzív félévvel kezdeni a tanévet, erről bővebben itt olvashattok.

Meddig tanulhattok ingyenesen az egyetemen? Minden az állami ösztöndíjról

Hamarosan újabb tavaszi félév zárul az egyetemeken, bár az idei különleges időszakként vonul majd be a történelembe, van amin nem változtat. Most összeszedtünk mindent, amit az állami ösztöndíjas felévekről tudni kell. Hány félévetek van összesen, mit számít bele és hol tudjátok megnézni, hány félévetek van még.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!