szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ingyenesen szeretnétek tanulni és nagy esélyetek is van arra, hogy állami ösztöndíjasként kezdjétek a szeptembert, vagy már most is ösztöndíjasként tanultok? Most összeszedtük, mit kell vállalnotok cserébe.

Egyrészt a magyar állami ösztöndíjas hallgató köteles az adott képzésen legfeljebb a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési idő másfélszeresén belül megszerezni az oklevelet ez az oklevélszerzési kötelezettség. Ez azt jelneti, hogy ha egy 6 féléves alapképzésen tanultok, akkor maximum 9 félévetek van befejezni azt.

Ha a képzési idő másfélszerese szerinti utolsó félév őszi félévre esik, akkor az oklevélszerzési kötelezettség határideje a következő év március 31., amennyiben pedig a tavaszi félévre esik, akkor az oklevélszerzési kötelezettség határideje az adott év augusztus 31. Az is fontos, hogy a rendelkezésre álló időt a passziváltatás esetén – a passzív félévek számával – automatikusan kitolják, beleszámítanak azonban az önköltséges finanszírozású félévek - írja a Felvi.

Az oklevélszerzési határidő persze felfüggeszthető, vagyis a határidő a felfüggesztett félévek számával kitolódik. Erre akkor van lehetőségetek: külföldi egyetemen tanultok vagy nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzés miatt felnőttképzésben vesztek részt.

Mi történik, ha nem teljesítem?

Amennyiben az oklevélszerzési határidőn belül nem kaptok diplomát, alap-, mesterképzésben, felsőoktatási szakképzésben tanultatok és két félévig vettétek igénybe az állami ösztöndíjat, akkor az adott képzéshez kapcsolódóan nem terhel benneteket kötelezettség. Ha viszont kettő állami ösztöndíjas félévnél többet vettetek igénybe a képzésen, akkor hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettségetek keletkezik.

A hallgatói szerződésben azt is vállalnotok kell, hogy az oklevél megszerzését követő húsz éven belül az általatok magyar állami ösztöndíjasként igénybe vett félévek idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt fenntartani. Ez az úgynevezett 20 éven belüli hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettség.

Mi történik, ha nem teljesítem?

Sikeres oklevélszerzést követően, amennyiben az oklevélszerzéstől számított 20 éven belül nem tartotok fenn a magyar állami ösztöndíjas félévekkel megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt, úgy a 20 év leteltét követően kötelesek vagytok visszafizetni az igénybe vett magyar állami (rész)ösztöndíjnak – évente a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított éves átlagos fogyasztóiár-növekedés mértékével növelt – összegét.

Még tovább érvényesek a diákigazolványok

Meghosszabbították a diákigazolványok érvényességét, vagyis még tovább élhettek diákkedvezményekkel akkor is, ha már márciusban lejárt az igazolványotok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!