szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Online vagy személyes diplomavédés vár a végzős hallgatókra? Kik kaphatják meg nyelvvizsga nélkül az oklevelüket, és mi lesz a diplomaosztókkal? Megnéztük, miben érint titeket a továbbiakban a koronavírus.

A távoktatás elején még arról írtunk, elképzelhető, hogy online zajlanak majd a tavaszi, nyári záróvizsgák is. Az ELTE-n és a Debreceni Egyetemen maradt is ez a felállás, vagyis a végzősök online adhatnák számot a tudásukról.

A korlátozások enyhítésével azonban a legtöbb egyetemen úgy döntöttek, hogy – szigorú korlátozások mellett – személyesen bonyolítják le a diplomavédéseket. A PTE Állam-és Jogtudományi Karán és a Corvinus Egyetemen is személyes vizsgák lesznek. Míg a Károli Gáspár Református Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen mindkét formában lehetséges a vizsgázás.  

Változás, aminek sokan örülhetnek

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, mindenki mentesül a nyelvvizsga kötelezettsége alól, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz a felsőoktatásban. Vagyis, akkor is megkapjátok a diplomátokat, ha az oklevél megszerzésének feltételéül előírt nyelvvizsgát nem tettétek le.

Mi lesz a diplomaosztókkal?

A legtöbb végzőst egyre inkább foglalkoztatja a kérdés, hogy lesz-e lehetősége sapka eldobásra. A járványügyi helyzetre való tekintettel azonban 2020. augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényt nem lehet szervezni, így sajnos az egyetemek sem tudják a megszokott módon megtartani a nyári diplomaátadó ünnepségeket. Arról, hogy esetleg kisebb bontásban megrendezik-e őket, illetve az elmaradt és elmaradó oklevélátadó ünnepségeket mikor fogják pótolni, még nincsenek információk. Ezekről a saját felsőoktatási intézményeteknél tudtok tájékozódni.

Változás az állami ösztöndíjas képzéseken: idén nem lesz átsorolás

Ma megjelent egy kormányrendelet, amely több változást is tartalmaz az egyetemek, főiskolák számára is. Összegyűjtöttük a főbb változásokat, amelyeknek sok diák örülhet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!