szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a legtöbb egyetemen és főiskolán az első félévben főleg alapozó tárgyak vannak, érdemes már most odafigyelnetek a jegyeitekre és a megszerzett kreditekre, ha szeptembertől nem szeretnétek átkerülni fizetős képzésre.

Fontos már most észben tartanotok: az, hogy állami ösztöndíjas képzésre kerültetek be, nem jelent végleges finanszírozási kategóriát. A felsőoktatási intézmények ugyanis minden évben egyszer – július 31-ig – döntenek az állami ösztöndíjasról önköltségesre, illetve az önköltségesről állami ösztöndíjas képzésre való átsorolásról.

Ahhoz, hogy megőrizhessétek az állami ösztöndíjas helyetek, érdemes már a téli vizsgaidőszakban odafigyelnetek a jegyeitekre és a megszerzett kreditekre. A támogatott helyetek megtartásához ugyanis két feltételnek kell megfelelnetek: egyrészt az utolsó két aktív félévetekben átlagosan legalább 18 kreditet kell szereznetek – tehát az első évben legalább 36-ot –, másrészt el kell érnetek az intézmény szervezeti és működési szabályzatában meghatározott tanulmányi átlagot – ezeket itt találjátok. Ez azt jelenti, hogy ebbe a két feltételbe már az első félév eredményei is komolyan beleszámítanak.

De az utóbbi nem csak az átsorolás miatt fontos. Arról itt olvashattok bővebben, hogy mikor lehet még döntő szerepe a jó tanulmányi átlagnak.

[[ Egyedi HTML ]]
Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.