szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Érdemes már az első félévben figyelni a tanulmányi eredményeitekre, ugyanis nem csak a teljesített kreditek számától függ, hogy átsorolnak-e benneteket önköltséges képzésre. Mutatjuk a részleteket.

Arról már korábban is írtunk, hogy az állami ösztöndíjas képzés nem jelent végleges finanszírozási kategóriát – vagyis, ha nem feleltek meg a kritériumoknak, akkor átsorolnak benneteket önköltséges képzésre.

Követelmény egyrészt, hogy az utolsó két aktív félévetekben átlagosan legalább 18 kreditet kell szereznetek – tehát az első évben legalább 36-ot –, másrészt el kell érnetek az intézmény szervezeti és működési szabályzatában meghatározott tanulmányi átlagot.

A súlyozott tanulmányi átlag számításánál az adott időszakban teljesített tantárgyak kreditértékének és érdemjegyének szorzatából képzett összeget a teljesített tárgyak kreditjeinek összegével kell osztani – olvasható a felsőoktatásról szóló kormányrendeletben.

A minimumátlagot pedig egy ideje már nem az intézmények, hanem egy kormányrendelet határozza meg, képzési területenként: a bölcsészeknek, a művészeti, sport- vagy tanári szakosoknak jobb jegyeket kell szerezniük, mint például a gazdasági, természettudományi vagy éppen orvosi képzésen tanulóknak. A minimumátlagot ebben a táblázatban nézhetitek meg:

Több ezren bukták el a tandíjmentes helyet, mégis tovább szigorít a kormány

Körülbelül nyolcezer hallgató veszítette el állami ösztöndíjas helyét idén nyáron, ők ettől a tanévtől kizárólag fizetős formában folytathatják az egyetemet vagy a főiskolát. A kormány másfél éve döntött arról: az egyetemistáknak az eddigieknél jóval szigorúbb feltételeket kell teljesíteniük, ha továbbra is tandíjmentesen szeretnének tanulni.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.