szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hamarosan véget ér az őszi szorgalmi időszak. De hány félévig tanulhatnak ingyenesen egyetemen, főiskolán azok, akik államilag támogatott formában kezdték el az egyetemet? Mutatjuk a számokat.

Az állam összesen tizenkét félévet finanszíroz – ha ennél hosszabb képzésről van szó, például egy hatéves általános orvosi szakról, összesen tizennégy félévig tanulhattok állami ösztöndíjjal.

A tizenkét félévet több képzésre is fordíthatjátok, például egy alap- és egy mesterképzésre.

Hamarosan kezdődik a vizsgaidőszak: infók és tippek a következő hetekre

Hamarosan itt a vizsgaidőszak, a legtöbb egyetemi könyvtár pedig alkalmazkodik a hallgatók igényeihez és meghosszabbítják a nyitvatartási idejüket. Ez jó hír azoknak, akik az utolsó pillanatig halogatják a felkészülést, illetve a zajos kollégiumban lakóknak is, akik csendes környezetben szeretnének felkészülni a vizsgákra.

Állami ösztöndíjas hallgatóként azonban vállalnotok kell, hogy a képzési idő másfélszerese alatt oklevelet szereztek, emellett az oklevélszerzést követő húsz évben az igénybe vett állami ösztöndíjas félévekkel megegyező időtartamú hazai munkaviszonyt tartotok fenn.

Az, hogy állami ösztöndíjas képzésre kerültetek be, még nem jelent végleges finanszírozási kategóriát. Fontos, hogy bizonyos feltételeket teljesítenetek kell, hogy ne veszítsétek el a tandíjmentes helyeteket. A minimális kreditszám elvégzésén kívül a pedig kormányrendeletben meghatározott, képzési területre vonatkozó minimumátlagot is el kell érnetek ahhoz, hogy ne soroljanak át önköltséges képzésre - ezeket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.