szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptemberben tette közzé a brit Times Higher Education (THE) legfrissebb, 2020-as egyetemi rangsorát, amelyben 92 ország majdnem 1400 intézménye szerepel. Melyek a legjobb holland intézmények? Itt a top ötös lista, tényekkel és érdekességekkel.

Szeptemberben jelent meg a londoni székhelyű Times Higher Education (THE) friss világrangsora, amelyben az oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció alapján rangsorolták majdnem száz ország 1396 egyetemét. Magyarországról nyolc intézmény került fel a listára.

A legjobb olasz és brit egyetemeket, a vezető osztrák felsőoktatási intézményeket és a németországi top ötöt már bemutattuk, most következzen a holland lista.

1. Wageningen University and Research Centre (Wageningen UR)

Az egyetem 1876-ban nemzeti mezőgazdasági főiskolaként nyitotta meg a kapuit. Az intézmény a környezetvédelem, illetve a fenntartható energia és gazdálkodás címszavait tűzte a zászlajára. A diákok húsz alapszakon tanulhatnak az agrotechnológiától a molekuláris életen át a nemzetközi földgazdálkodásig - a turizmuson kívül mindegyikhez szükséges a holland nyelvtudás.

2. University of Amsterdam (UvA)

Az 1632-ben alapított intézményben körülbelül 32 ezer diák tanul, ezzel az UvA Hollandia legnagyobb egyeteme. A külföldi hallgatók száma hétezer körül van, ők több mint kétszáz angol nyelvű mesterszak közül választhatnak, de az alapképzési szinten is vannak ilyen programok. Az oktatás hét karon folyik: a bölcsészettudományin, a társadalom- és viselkedéstudományin, a gazdasági és üzletin, a természettudományin, a jogin, az orvostudományin és a fogorvostudományin.

3. Delft University of Technology (TU Delft)

A Királyi Akadémiát II. Vilmos holland király alapította 1842-ben a mérnökök és köztisztviselők képzésének érdekében. Az intézmény 1986-ban kapott egyetemi státuszt. Körülbelül 16 ezren tanulnak itt, nyolc karon, 14 - többnyire holland nyelvű - alapszakon és több mint 30 - angol nyelvű - mesterképzésen folyik az oktatás. A Dél-Hollandiában, Rotterdam és Hága között található Delft igazi egyetemváros: a középkori műemlékekkel teli települést százezren lakják.

4. Leiden University

Hollandia legrégebbi egyetemét 1575-ben alapították. Az intézménynek Leiden mellett Hágában is vannak campusai - összesen körülbelül 28 ezer diák tanul az intézményben, a külföldi hallgatók 120 országból érkeznek. Az alapképzési szinten 40 holland, illetve 12 angol nyelvű program közül lehet választani, a mesterképzések közül pedig 78-at lehet angol nyelven tanulni. Az egyetem a természet- és élettudományok, az orvostudomány, a társadalomtudományok, a nemzetközi jog, a csillagászat és a nem nyugati nyelvek területén is a legjobbak között van Európában.

5. Erasmus University Rotterdam

A Hollandia második legnagyobb városában található intézményt 1913-ban alapították, jelenleg 30 ezren tanulnak itt. Az intézmény az orvostudomány, egészségpolitika és - menedzsment, a gazdaság és üzlet, a jog, a társadalom- és viselkedéstudományok, illetve a bölcsészettudományok területén kínál képzéseket, a mesterképzési szinten pedig több mint ötven angol nyelvű program közül lehet választani.

Friss világrangsor: két magyar egyetem a legjobbak között a műszaki területen

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem került be a brit Times Higher Education 2020-as, a mérnöki tudományokat oktató intézmények listájára.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.