szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Néhány hete tette közzé legújabb felsőoktatási világrangsorát a Times Higher Education: ezúttal azt nézzük meg, melyek a legjobb németországi egyetemek.

Szeptemberben jelent meg a londoni székhelyű Times Higher Education (THE) friss világrangsora, amelyben az oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció alapján rangsorolták majdnem száz ország 1396 egyetemét. Magyarországról nyolc intézmény került fel a listára.

A legjobb olasz és brit egyetemeket, illetve a vezető osztrák felsőoktatási intézményeket már bemutattuk, most következzen a német lista, tényekkel és érdekességekkel.

1. LMU Munich

A Ludwig-Maximilians-Universität Münchent 1472-ben alapították, ezzel Németország hatodik legrégebbi egyeteme. Az oktatás 18 karon folyik városszerte, a diákok a bölcsészet- és kultúratudományoktól kezdve a jogon, gazdaság- és társadalomtudományon át az orvos- és természettudományig számtalan képzést választhatnak. 2015/2016-ban több mint 50 ezer hallgató tanult az LMU-n, 15 százalékuk külföldről érkezett. KorábbanThomas Mann is itt koptatta az iskolapadot.

2. Technical University of Munich

Az egyetemet 1868-ban alapították Royal Bavarian Polytechnic of Munich néven. Az intézmény természettudományokra specializálódott, itt tanult többek között Carl von Linde, a hűtő, illetve Rudolf Diesel, a dízelmotor feltalálója is. Az egyetemnek három campuson - München mellett Garchingban és Weihenstephanban - több mint 400 épülete, olimpiai parkja és kórháza van, az oktatás pedig 13 tanszéken folyik. 2006 óta az intézményi stratégia a "Vállakozói Egyetem" címszó alatt szerveződik: több mint 800 start-upot alapítottak a diákok és munkatársak.  

3. Heidelberg University

Az 1386-ban alapított Heidelbergi Egyetem Németország legrégebbi felsőoktatási intézménye. Az oktatás 12 karon folyik, a bölcsészettudományoktól az orvosi képzésekig. Az egyetem 30 ezer hallgatójának egyötöde külföldről érkezik: 130 országból jönnek diákok, hogy itt tanulhassanak. Az öregdiákok között olyan jelentős filozófusok vannak, mint Georg Wilhelm Friedrich Hegel és Max Weber.

4. Humboldt University of Berlin

A Berlini Egyetemet 1810-ben alapították, a Humboldt-fivérek - az alapító Wilhelm és a természettudós Alexander - nevét az intézmény 1949-ben vette fel. A Humboldt kilenc karán körülbelül 32 ezer hallgató tanul, itt volt diák többek között Karl Marx és Friedrich Engels is, Albert Einstein pedig professzorként dolgozott az egyetemen.

5. Charité - Universitätsmedizin Berlin

A Charité az egyik legnagyobb egyetemi kórházi központ Európában. Az orvosi egyetemet 1710-ben alapították a Kelet-Poroszországban kitört pestisjárvány miatt. A száz tanszéken és intézetben körülbelül hétezer hallgató tanul, a külföldi diákok aránya 17 százalék.

Újabb rangsor: két magyar intézmény a világ legjobb informatikai képzést indító egyetemei között

Az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem került be idén a brit Times Higher Education 2020-as informatikai felsőoktatási rangsorába.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.