szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Times Higher Education (THE) idén is csaknem 92 ország 1400 egyetemét rangsorolta teljesítmény, oktatás, kutatás, tudásátadás és nemzetközi kilátások szempontjából. Mutatjuk, hogyan végeztek a listán az olasz egyetemek.

Nem nehéz megérteni, hogy miért olyan népszerű Olaszországban a felsőoktatás – végülis itt található a Bolognai Egyetem, amit a világ legrégebbi egyetemeként tartanak számon. Mindemellett az egyik leggazdagabb kultúrával rendelkező ország a világon, hiszen húsz különféle régió szokásait és hagyományait egyesíti.

Minden nagyobb olasz városnak van egyeteme, amelyek nagy részét államilag finanszírozzák. Vannak azonban magán egyetemek és felsőfokú végzettségű iskolák is, amelyek kifejezetten a végzettségi szintű oktatásra és kutatásra összpontosítanak – írja a Times Higher Education.

Itt az legjobb öt egyetem a THE 2020-as listája alapján Olaszországban:

1. Sant’Anna School of Advanced Studies – Pisa

A Sant’Anna School of Advanced Studies az alkalmazott tudományokra szakosodott állami egyetem. Üzleti tudományokat, közgazdaságtudományokat, jogtudományokat, politológiát, mezőgazdaságtudományt, orvostudományt, ipari és informatikai tudományokat oktatnak az egyetemen.

A bejutás szigorú felvételihez van kötve. A hallgatóknak két nyelvet kell tudniuk, és a férőhelyek számának függvényében a legmagasabb pontszámokat kell elérniük, hogy ingyenesen tanulhassanak. Ebből adódóan a hallgatói létszám rendkívül alacsony – ezernél is kevesebben tanulnak az egyetemen - írja az oldal.

2. Scuola Normale Superiore di Pisa

A Scuola Normale Superiore di Pisa, a Pisa Egyetemmel és a Sant'Anna Szakképző Iskolával együtt a Pisa Egyetemi Rendszer része. Az 1810-ben alapított egyetem továbbra is az eredeti épületében – a Palazzo della Carovana épületében, Pisa középkori központjában – működik, és humán és tudomány területen is kínál képzéseket.

3. Bolognai Egyetem

Az 1088-ban alapított bolognai egyetemet tartják a világ első és legrégebbi egyetemének. Az egyetem öregdiákjai között szerepel többek között Canterbury érsek, Thomas Beckett, számos pápa, Nobel-díjas feltaláló és mérnök, Guglielmo Marconi, sőt Enzo Ferrari és Giorgio Armani is.

Friss egyetemi rangsor: újra a legjobbak között az ELTE a bölcsészettudományokban

Az ELTE egyetlen magyar egyetemként került be a brit Times Higher Education 2020-as bölcsészettudományi felsőoktatási rangsorába - írja az egyetem.

4. Padovai Egyetem

A Padovai Egyetemet 1222-ben alapították, mint jogi iskolát. Ez Olaszország második, és a világ ötödik legrégebbi egyeteme. Az egyetem harminckettő tanszékből és nyolc iskolából áll. Ezen kívül egyetemi kórház, múzeum és tizennégy lakócsarnok is található itt.

4. Vita-Salute San Raffaele Egyetem

A Vita-Salute San Raffaele Egyetem egy fiatal intézmény, amelyet 1996-ban alapítottak Milánóban. Az egyetem három területre – orvostudomány, filozófia és pszichológia – oszlik. Küldetésük az, hogy válaszoljanak a „Quid est homo?” kérdésre, ami azt jelenti: „Mi az ember?”. Az intézmény 2015-ben a Gruppo San Donato – azaz Európa legnagyobb magánkórház-csoportjának – részévé vált.

Ha Olaszországba tervezitek az egyetemi éveiteket, akkor itt minden fontos infót megtalálhattok a felvételi menetéről és szabályairól.

Külföldi felvételi négy lépésben: így jelentkezhettek olasz egyetemekre egyszerűen

A legfrissebb felmérések szerint a népszerűbb brit, német, osztrák és francia egyetemek mellett egyre több olasz intézmény is felkerül a külföldre felvételiző diákok úti céljai közé. Szívesen tanulnátok Olaszország valamelyik világhírű egyetemén? Ebben a cikkben összegyűjtöttük a felvételi legfontosabb lépéseit, feltételeit és szabályait.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.