szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Teljesíteni kell a hallgatói szerződésben vállaltakat, ha az első félév végén gondoljátok meg magatokat? Olvasói kérdésre válaszolunk.

Elkezdtem az egyetemet ősszel, de lehet, hogy megpróbálok külföldre felvételizni jövőre. Ha most abbahagyom a szakot, kell fizetnem? Állami ösztöndíjjal tanulok.

Ebben az esetben nem kell fizetni, ugyanis ha felsőoktatási szakképzés, illetve alap- vagy mester képzés esetén legfeljebb egy félévig, osztatlan képzés esetén pedig legfeljebb két félévig jártatok a szakra, nem kell teljesítenetek az állami ösztöndíj miatt aláírt hallgatói szerződésben foglalt kötelezettségeket. Az egyetlen következmény, hogy eggyel vagy kettővel kevesebb állami ösztöndíjas félévetek marad.

2020. január 1-jétől egyébként változnak az azokra vonatkozó szabályok, akik diploma nélkül hagyják ott az egyetemet: az alapértelmezett "büntetés" a hazai munkaviszony fenntartása lesz, a képzési költség felét csak akkor kell visszafizetni, ha a volt hallgató a képzés megszűnését követő két éven belül nem kezd el Magyarországon dolgozni. A részleteket itt olvashatjátok.

Ezeket az átlagokat kell elérnetek, hogy megtarthassátok az ösztöndíjas helyeteket

Érdemes már az első félévben figyelni a tanulmányi eredményeitekre, ugyanis nem csak a teljesített kreditek számától függ, hogy átsorolnak-e benneteket önköltséges képzésre. Mutatjuk a részleteket.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.