szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelentkeztetek egyetemre, de szeptemberben mégsem szeretnétek elkezdeni a tanulmányaitokat? Lehet-e halasztani már az első félévben? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Szeretnék majd egyetemre menni, de inkább mégsem arra a szakra, amire most felvettek. Csinálnék egy emelt biológia érettségit és jelentkeznék arra, ahová most nem kerültem be. mennék egyetemre. Ha mégsem jönne össze az érettségis dolog, akkor van arra lehetőség, hogy elkezdhessem 2020-ban a felsőoktatási képzésemet azon a szakon ahová most felvettek? Halaszthatok a beiratkozás után?

Fontos, hogy általában csak az első sikeres félév után lehet először passziváltatni – vagyis, ha szeptemberben kezditek meg a felsőoktatási tanulmányaikat, akkor nem tudtok halasztani már az első félévben.

Félbehagynátok az egyetemet? Egy fontos szabály változik 2020-tól

Hogyan változnak a szabályok, ha a otthagyjátok az egyetemet vagy főiskolát anélkül, hogy abszolutóriumot szereznétek? 2020-tól ezekre kell figyelnetek, ha állami ösztöndíjas képzésen tanultok.

Kivételes esetben a felsőoktatási intézmény az első félév teljesítése előtt is engedélyezheti a hallgatói jogviszony szünetelését, ezért érdemes megkeresnetek az adott intézmény tanulmányi- és vizsgaszabályzatát, vagy felkeresni a tanulmányi osztályt, ahol tudnak ebben segíteni.

A második félévtől bárki halaszthat, azzal a megkötéssel, hogy egybefüggően maximum 2 félévet lehet szüneteltetni. Fontos azonban, hogy ilyenkor nem csak órákra nem kell járnotok, de diákigazolványt és ösztöndíjat sem kaptok. Ugyanakkor a passzív félévek nem befolyásolják az állami félévek számát, és ha önköltségesként tanultok, tandíjat sem kell fizetnetek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.