szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kara vezeti a műszakiképzéseket indító intézmények hallgatói rangsorát, a második helyen az egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kara áll. Újságárusoknál a HVG Diploma 2019 kiadvány.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kara vezeti a műszaki képzéseket indító intézmények hallgatói rangsorát, az egyetem az első öt helyezés mindegyikét bezsebelte Vegyészmérnöki és Biomérnöki, Villamosmérnöki és Informatikai, az Építészmérnöki és a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karával.

Az oktatói kiválóság alapján összeállított rangsort a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara vezeti, a második helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara, , a harmadik helyen pedig a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara áll.

Rang Intézmény, kar (hallgatók kiválósága alapján) Rang Intézmény, kar (oktatók kiválósága alapján)
1. DE-TTK 1. BME-GPK
2. BME-ÉMK 2. BME-VBK
3. BME-VIK 3. BME-VIK
4. PE-MK 4. BME-ÉPK
5. ME-MAK 5. BME-KJK

Mi alapján áll össze a rangsor?

Az összesített és kari rangsor idén is a hallgatói és az oktatói alrangsorból áll össze. A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek az intézmények rangsorolásakor: az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát.A HVG ismét elkészítette a legjobb főiskolák és egyetemek rangsorát, amelyben az intézményi, kari, képzésterületi és szakos rangsorok mellett minden fontos gyakorlati tudnivalót megtaláltok az alap- és mesterszakokról, a felvételitől egészen a továbbképzési lehetőségekig. A HVG Diploma 2019 rangsort keressétek az újságárusoknál vagyrendeljétek meg itt, a kiadótól.

Itt a HVG 2019-es felsőoktatási rangsora: ismét az ELTE áll az élen

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem vezeti a HVG 2019-es felsőoktatási rangsorát, de a karok listáján is az ELTE szerezte meg az első két helyet, a legjobb eredményt az intézmény bölcsészkara érte el.