szerző:
Eduline

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem vezeti a HVG 2019-es felsőoktatási rangsorát, de a karok listáján is az ELTE szerezte meg az első két helyet, a legjobb eredményt az intézmény bölcsészkara érte el.

Továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll a HVG felsőoktatási rangsorának élén, az intézmény az oktatói kiválóság alapján összeállított alrangsort is vezeti. Az ELTE-t a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem követi a listán, míg a negyedik helyen – holtversenyben – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Semmelweis Egyetem végzett.

Rang Intézmény Oktatói kiválóság (rang) Hallgatói kiválóság (rang)
1. Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 1. 2.
2. Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 2. 5.
3. Debreceni Egyetem (DE) 4. 5.
4. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 10. 3.
4. Semmelweis Egyetem (SE) 9. 4.
6. Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) 6. 8.
6. Pécsi Tudományegyetem (PTE) 4. 10.
8. Pannon Egyetem (PE) 2. 16.
9. Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) 18. 1.
9. Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) 14. 5.

A hatodik helyen – szintén holtversenyben – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem áll, a nyolcadik helyen a Pannon Egyetem, míg a kilencedik helyre a hallgatói kiválóság alapján összeállított alrangsort vezető Budapesti Corvinus Egyetemet, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet sorolták.

Az egyetemi-főiskolai karok rangsorát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara vezeti, a második helyen az ELTE Természettudományi Kara, a harmadik helyen pedig a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara áll.

Mi alapján áll össze a rangsor?

Az összesített és kari rangsor idén is a hallgatói és az oktatói alrangsorból áll össze. A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek az intézmények rangsorolásakor: az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát.

A HVG ismét elkészítette a legjobb főiskolák és egyetemek rangsorát, amelyben az intézményi, kari, képzésterületi és szakos rangsorok mellett minden fontos gyakorlati tudnivalót megtaláltok az alap- és mesterszakokról, a felvételitől egészen a továbbképzési lehetőségekig. A HVG Diploma 2019 rangsort keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt, a kiadótól.