szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jelenlegi 3+2 vagy 3,5+2 év helyett 4 éves alapképzéseket és egyéves mesterképzéseket hirdethetnek meg 2020-tól a Budapesti Corvinus Egyetem több fontos szakán.

A Corvinus átalakításásának egyik kulcsfontosságú eleme lesz, hogy átalakul a képzési struktúra: a jelenlegi 3+2 vagy 3,5+2 év helyett egyes szakokon 4 éves alapképzési programot és 1 éves mesterképzési programokat hirdetnek meg. Ezek a képzések várhatóan 2020-tól indulnak majd – írja a Portfólió.

A tervek szerint első körben két alapszakon, a nemzetközi gazdálkodás és a turizmus-vendéglátás szakokon indulhat az új modell, és fokozatosan terjesztik ki az egyetem képzési programjának jelentős részére felmenő rendszerben. Ugyanakkor, mivel egy ilyen átalakításhoz az ágazati szintű jogi keretek megteremtése szükséges, nem csak a Corvinuson, hanem a hazai felsőoktatás több szereplőjénél, több szakon is átalakulhat a jelenlegi struktúra.

Szabó Lajos, a  Budapesti Corvinus Egyetem oktatási rektorhelyettese úgy látja, hogy az üzleti képzéseknél és egyes társadalomtudományi területeken az egyéves mesterképzések versenyelőnyt jelenthetnek, ez az átalakítás egyik legfontosabb indoka:

„Szeretnénk igazodni a nemzetközi normákhoz, másrészt azt is szeretnénk, ha már az alapképzésen is olyan hallgatókat tudnánk képezni, akik nemzetközi tapasztalattal is rendelkeznek: persze a hallgató eddig is mehetett külföldre, de ez nem épült be teljes mértékben a tantárgyi programba. Az új rendszerben az alapképzésben a tanulmányok meghosszabbodnak fél évvel, de a hallgató egy félévet külföldön tanul vagy külföldön teljesíti szakmai gyakorlatát, így garantáltan szert tesz nemzetközi tapasztalatra" – tette hozzá. 

Hányan tanulhatnak ingyen a Corvinuson 2020-tól?

A jelenlegihez hasonló mértékben, évfolyamonként ezres nagyságrendben megmarad az ingyenes tanulás lehetősége a Budapesti Corvinus Egyetemen azt követően is, hogy alapítványi fenntartásúvá válik az intézmény - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.