szerző:
Eduline

A frissdiplomás munkanélküliség nemcsak itthon, hanem Európa más országaiban is komoly problémát jelent – a Home College Learning összegyűjtötte azokat a lépéseket, amelyeket érdemes megtenni az állásinterjú előtt.

1. Vedd a kezedbe az irányítást

A becslések szerint az állások 80 százalékát egyáltalán nem hirdetik meg, különösen igaz ez azokra a pozíciókra, amelyekre sokan pályáznának. Ezért érdemes listát készíteni azokról a cégekről, amelyekhez szívesen mennél dolgozni. Vedd fel velük a kapcsolatot: kérd el a hr-es elérhetőségét, és küldd el neki az önéletrajzodat. Ha egy hét után nincs eredmény, ismét próbálkozz.

A cég értékelni fogja a lelkesedést és a határozott fellépést – ha éppen nincs üres álláshely, kérdezd meg, hogy a jövőben hogyan értesülhetsz az állásajánlatokról. Annak sem árt utánanézni, hogy az adott cégnek van-e blogja, jelen van-e valamelyik közösségi oldalon, ezeken a felületeken is gyakran publikálnak olyan információkat, amelyek hasznosak lehetnek.

Állásinterjú előtt - sokszor a kapcsolatépítésen múlik minden
©

2. Légy más

„Fontold meg, hogy egy húsvéti tojás kíséretében küldöd el az önéletrajzodat” – tanácsolja a The Telegraph. Bár az extrém színű-formájú-tartalmú önéletrajz nem minden cégnél jelent pluszpontot, azt azért érdemes végiggondolnod, hogyan tűnhetsz ki az álláskeresők tömegéből, mivel hívhatod fel magadra a figyelmet.

3. Szerezz kapcsolati tőkét

Bizonyosodj meg róla, hogy a volt kollégáid, egykori tanáraid, a barátaid és az ismerőseid tisztában vannak azzal, hogy munkát keresel, és ismerik az erősségeidet. Használd a közösségi oldalakat is, egy-egy posztban hangsúlyozhatod, hogy éppen állást keresel.

4. Keress rá a nevedre

Egyre gyakoribb, hogy az állásinterjú előtt a jelentkezőkre rákeresnek az interneten is, ezért érdemes beütni a nevünket a Google-ba, és ellenőrizni, hogy mit dob ki. Gyakran meglepőek a találatok, hogy a facebookos és más közösségi oldalas infókról ne is beszéljünk. „Próbálj meg te magad lenni az első és leghitelesebb információforrás a személyeddel kapcsolatban” – mondja Antony Mayfield, a Me and My Web Shadow: how to manage your online reputation online című könyv szerzője. „Bizonyosodj meg arról, hogy profi a Facebook- vagy Linkedln-oldalad, készíts saját weblapot vagy blogot, ahol feltünteted az eddigi munkáidat” – tanácsolja a szakértő.

5. Képezd magad

Ha mindez nem elég egy jó állás megszerzéséhez, érdemes lehet újra iskolapadba ülni – a Home Learning College friss felmérése szerint a brit felnőttek 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valamilyen plusz képesítés megszerzése után kapta meg a jelenlegi állását. Arról nem beszélve, hogy a kurzusokon olyan emberekkel ismerkedhetsz meg, akik segíthetnek a munkakeresésben, a felnőttkori tanulás pedig mindig jó színben tüntet fel.

eduline