szerző:
Eduline

Mi a közös Mark Zuckerbergben, Bill Gates-ben és Michael Dellben? Mind a hárman egyetemistaként indították el – ma már dollármilliókat érő – vállalkozásukat. A Huffington Post összeállította a világ tíz legsikeresebb fiatal üzletemberének listáját.

Mark Zuckerberg

A harvardi diák 2004-ben, mindössze 19 évesen indította el a világ legismertebb közösségi oldalát, amely jelenleg a második leggyakrabban látogatott weboldal világszerte. Ma minden tizenkettedik embernek van profilja a Facebookon, így nem csoda, hogy a Time magazin 2010-ben az év emberének választotta alapítóját. „Egyetlen hálózatba kapcsolta össze az emberiség tizenkettedét, egy olyan közösséget teremtve ezzel, amely kétszer nagyobb, mint az Egyesült Államok. Ha a Facebook egy ország lenne, Kína és India után a harmadik legnagyobb lenne a világon”– áll a róla szóló cikkben.

Mark Zuckerberg

Michael Dell

A Dell alapítója orvostanhallgatóként kezdte pályafutását, ám már akkor is érdeklődött az informatika iránt: ha volt egy kis szabadideje, számítógépeket turbózott fel kollégiumi szobájában, ez pedig jó üzletnek bizonyult. Nem sokkal később, 1984-ben hivatalossá tette tevékenységét, és bejegyeztette a Dell Inc.-t, amelynek értéke ma már 14,6 millió dollárra rúg.

Bo Peabody

A Williams College diákjaként Peabody egyik csoporttársával és közös közgazdaságtan tanárukkal kezdett el egy dolgozni 1992-ben a Tripod.com-on. A webhosting szolgáltató oldal diákok és fiatalok számára nyújt lehetőséget weboldalak létrehozására, ám a site 1998 óta már nem Peabody tulajdona, hat év után eladta. Később több üzletben is érdekeltsége lett, legutóbbi projektje pedig egy olyan cég, amely kockázatos, illetve kezdő vállalkozásokat futtat fel.

Bill Gates

A Microsoft atyja szintén a Harvardon tanult, ahol be is iktatott egy rövid szünetet, hogy a MITS nevű szoftvercégnél dolgozhasson, majd húszévesen megalapította a Microsoftot. Az óriáscég azóta is uralja a szoftverpiacot, ami tulajdonosa pénzügyi és társadalmi helyzetére is hatással van: 2011 márciusában a Forbes magazin 56 millió dollárra becsülte Gates vagyonát, és beválasztották a világ tíz legbefolyásosabb embere közé.

Bill Gates "pályakezdőként"
©

Jarry Yang és David Filo

Yang és Filo az átlagos stanfordi diákok életét élte az 1990-es évek közepén, sok társukhoz hasonlóan ők is internetlázban égtek, ám hamar rájöttek, hogy kell egy olyan felület,ahol könnyedén meg lehet keresni a weboldalakat. Ebből az ötletből született meg a Yahoo!, amely kezdetben csupán arra szolgált, hogy segítsen a stanfordi egyetemistáknak minél könnyebben megtalálni a legmenőbb oldalakat, ám a szolgáltatás túlnőtt az intézmény falain, ma már 500 millió egyéni felhasználója van.

Steve Wozniak

A lengyel származású Wozniak az egyetemi évek alatt kezdett el együtt dolgozni Steve Jobsszal, a két fiú akkoriban olyan szerkezeteket épített, amelyek lehetővé tették az ingyenes távolsági hívásokat. Wozniak nem sokkal később otthagyta az iskolát, hogy minden idejét a munkának szentelje, majd fiatal kollégájával együtt megalapították az Apple-t. Bár Wozniak 1987-óta nem dolgozik teljes állásban a cégnél, de részvényesként így is szép summát hoz neki.

Steve Wozniak és Steve Jobs
©

Larry Page és Sergey Brin

PhD hallgatókként találkoztak egymással az 1990-es évek közepén, Page számítástechnikából, Brin pedig matematikából írta doktoriját a Stanfordon. Barátságuk hamar munkakapcsolattá vált, és elkezdtek egy új típusú keresőtechnológián dolgozni, amelynek lényege a relevancia szerinti találati lista volt. Az újítás bevált, 1998-ban egy garázsirodában megalapították a Google-t, amely ma már dollármilliókat ér, a világ leglátogatottabb weboldala.

Marc Andreessen

Még BA-diplomáját sem szerezte meg az illinois-i egyetemen, amikor félállásban az intézmény számítástechnikai központjában kezdett dolgozni. Itt ismerte meg Eric Binat, akivel egy felhasználóbarát böngészőt akartak megalkotni, amely számos pc-n működött volna. Ebből született meg a Mosaic, amelyet 1993-ban több ezren használtak. Andreessen később megalapította saját cégét – ekkor még mindig csupán 23 éves volt -, a Netscape-et.

Frederick W. Smith

A lista kakukktojása Frederick W. Smith, aki nem az informatika területén ért el sikereket, hanem a szállítmányozásban. Egyszerű iskolai dolgozat formájában, még a Yale-en dolgozta ki egy olyan szállítási rendszer alapjait, amely hatékony működést vázolt fel. Állítólag végül hármast kapott a dolgozatra, de ez nem jelentett akadályt abban, hogy később, közgazdász diplomával a zsebében megalapítsa a Federal Expresst, amely ma a világ egyik legnagyobb szállítmányozási cége.

Steve Huffman és Alexis Ohanian

Ha az alábbi nevek nem is tűnnek ismerősnek, a Reddit nevű oldalt sokan használják. Miután végeztek tanulmányaikkal a virginiai egyetemen, Steve Huffmannak és Alexis Ohaniannak mindössze egy hónapra volt szüksége, hogy egy bérelt lakásban elindítsák a reddit.com első verzióját 2005-ben. A site igen népszerű, különböző vitatémáit több száz komment kíséri.

eduline