szerző:
Eduline

Idén is változik a pontszámítás rendszere: több múlik az érettségin, az OKTV-helyezésért, a sporteredményekért és a hátrányos helyzetért azonban kevesebb pont jár. A felvételizők komoly versenyre számíthatnak, az egyetemek és főiskolák idén ugyanis kevesebb hallgatót vehetnek fel, mint 2010-ben.

Problémák vannak az iskolában vagy az egyetemen? Nem tudsz eligazodni a házirend és a jogszabályok útvesztőjében? A tanulmányi osztályon csak vonogatják a vállukat a felvetéseidre? Írj nekünk az [email protected] -ra, és megkeressük az illetékeseket!

A tanulmányi és érettségi pontok számítása nem változott, a többletpontok rendszere azonban igen: az emelt szintű érettségiért továbbra is maximum 80 pontot kaphatnak a végzősök, viszont kevesebb pont jár a nyelvvizsgákért. A középfokú komplex B (korábbi nevén a középfokú C típusú) államilag elismert nyelvvizsga eddig 35 pontot ért, idén azonban már csak 28 pontot, ahogy 50-ről 40-re csökken a felsőfokú komplex C1 (korábban felsőfokú C típusú) nyelvvizsgáért járó pontok száma is. Vagyis aki 2011-ben jelentkezik valamelyik egyetemre vagy főiskolára, a nyelvvizsgákért összesen legfeljebb 40 pluszpontot kaphat – akár két középfokút, akár egy felsőfokút és egy középfokút szerzett. Hány pont jár az OKTV-helyezésért, a sporteredményekért és a hátrányos helyzetért 2011-ben? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Pontszámító kalkulátorunkat itt próbálhatod ki.

Ha nem elég a nyelvvizsga-bizonyítvány

Pluszpontot nemcsak államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért lehet kapni, hanem idegen nyelven folytatott tanulmányokat igazoló érettségi bizonyítványért és diplomáért, nyelvi szigorlatért és államvizsgáért is – ilyenkor azonban a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ vagy a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ igazolását is el kell küldeni az Oktatási Hivatalnak (OH), sőt akár a leckekönyv másolatára és a külföldi középiskola igazolására is szükség lehet, a dokumentumokat június 10-ig kell összegyűjteni és eljuttatni az OH-nak.

Pluszpont járhat a nyelvi szigorlatért és államvizsgáért is
©

2016-tól az egyetemi-főiskolai jelentkezés feltétele lehet a „C” típusú nyelvvizsga – bár végleges döntés még nincs a felvételi szabályok szigorításáról, így azt sem lehet tudni, hogyan változna a többletpontok rendszere. Az oktatási államtitkárság szerint a módosításra azért van szükség, mert a hallgatók harminc-negyven százaléka nem veheti át időben a diplomáját, mert nem szerzett államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt egyetlen idegen nyelvből sem.

Hogyan számíthatod ki a pontjaidat?

Tegyük fel, hogy kereskedelem és marketing szakra készülsz, idén érettségizel a gimnáziumban. Matematikából emelt szintet választottál, angolból van egy B2 komplex, vagyis egy középfokú C típusú nyelvvizsgád, a tanulmányi és érettségi eredményeid a következőek:

Tantárgy Középiskola 11. évfolyam, év végi eredmény Középiskola 12. évfolyam, év végi eredmény Érettségi eredmény százalékban Érettségi szintje
Magyar nyelv és irodalom 4 (irodalom) + 5 (nyelvtan)=4,5 4 (irodalom) + 4 (nyelvtan)=4 78 százalék közép
Történelem 5 4 76 százalék közép

Matematika

5 5 85 százalék emelt
Angol nyelv 4 4 84 százalék közép
Választott tantárgy 4 5 - -
Választott érettségi tantárgy - - 70 százalék közép
Összesen 22,5 22 78,6

Tanulmányi pontszámok: az év végi jegyek összege 44,5, ezt kell megszoroznod kettővel, vagyis a középiskolai eredményeid alapján 89 pontot kapsz. Az érettségi százalékos eredményeid átlaga 78,6, egész számra kerekítve 79. Összesen tehát 168 tanulmányi pontot szerzel a kétszázból.

Érettségi pontszámok: kereskedelem és marketing szakon a matematika, történelem, gazdasági ismeretek, idegen nyelv és a szakmai előkészítő tárgy közül kell kettőt választanod. Ha a két legjobb eredményűt, az angolt és a matematikát választod, összesen 169 pontot zsebelhetsz be.

Többletpontok: az angol középfokú C típusú nyelvvizsgáért 28 pontot, a matematikából tett emelt szintű érettségiért pedig 40 pontot kapsz, összesen tehát 68 pontot.

Minden felvételizőnek kétféle módon lehet megállapítani a többletpontok nélküli pontszámát: az egyik a tanulmányi és az érettségi pontok összege (példánkban ez 337 pont), a másik az érettségi pontok kétszerese (példánkban ez 338 pont). Amikor az Oktatási Hivatal kiszámítja az összpontszámot, a kettő közül mindig a magasabbat veszi figyelembe.

eduline