szerző:
Eduline

A hallgatói önkormányzati választások tisztasága érdekében fogalmaztak meg petíciót és indítottak aláírásgyűjtést a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közgazdászhallgatói; többek között azt szeretnék elérni, hogy a voksolást közjegyző ellenőrizhesse.

Szakács Kornél, a petíciót megfogalmazó tizenegy hallgató egyike csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a választások tisztasága érdekében szeretnék, ha a szavazólapokat pecsétjével közjegyző hitelesítené, a több napig tartó voksolás alatt az urnákat a szavazási időn kívül a dékáni hivatalban őriznék. A hallgatók azt is kérik, hogy a szavazatszámlálás alatt is végig jelen lehessen közjegyző.
   
A hallgató közölte, hogy a közjegyző díjazását a választásokon jelöltként induló diákok állnák. Mint mondta, az aláírók ezekkel a feltételekkel szeretnék elérni a hallgatói önkormányzati választás kiírását.
   
Az aláírásgyűjtés hétfő reggel kezdődött el, eddig 588-an csatlakoztak hozzá. A gazdaságtudományi karon 1082 nappali tagozatos hallgató tanul, a tavalyi hallgatói önkormányzati választásokon a legtöbb szavazatot kapó jelöltre pedig 425-en voksoltak - tudatta Szakács Kornél.
   
A petíciót megfogalmazó hallgatók közölték, az aláírásgyűjtést a hét második felében is folytatják, mivel a távoktatásban és levelezőképzésen részt vevő diákoknak főként ekkor vannak óráik. Az aláírt íveket eljuttatják az Egyetemi Hallgatói Önkormányzathoz, és ha a testület vezetése nem támogatja elképzeléseiket, az akciót kiterjesztik az egész intézményre.
   
Az SZTE gazdaságtudományi karán tavaly december 9-én ért véget a hallgatói önkormányzati választás, a testület alakuló ülését január 10-én tartották, de a tizenegy tagból öt lemondott mandátumáról. Ezért pótválasztást írtak ki, amelynek jelölési fordulója csütörtökön ér véget.

MTI