szerző:
Eduline

Minden harmadik, a pécsi orvosi karon végzett diák külföldön lesz orvos, ez az állapot azonban nem tartható fenn - írta szerdai számában az Új Dunántúli Napló.

©

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE ÁOK) dékánja a lapnak elmondta: jelenleg nagyjából a diákjaik harminc-negyven százaléka "tűnik el" a diplomaosztó után. Jelenleg már csupán annyi regisztrált doktor van (nagyjából huszonnyolcezer) Magyarországon, mint a feleennyi lakosú Norvégiában - teszi hozzá.     "Úgy véljük, hogy ez az állapot nem tartható fenn, ezért az új felsőoktatási törvény tervezetéhez kidolgoztunk egy javaslatot" - nyilatkozta a PTE ÁOK vezetője.    

A szakember szerint ennek lényege, hogy aki belép a rendszerbe, azaz diákká válik, az egyben arra is kötelezi magát, hogy a diplomaszerzés után is Magyarországon fog dolgozni. Ha viszont mégis külföldön áll munkába, akkor kamatmentesen visszafizeti a képzése költségét, amely nagyjából 13 millió forint. A terv jelenleg még a kormány asztalán pihen, s azzal Miseta Attila is tisztában van, hogy az elfogadásig még rengeteg egyeztetésre van szükség - írta a baranyai napilap.

MTI