szerző:
Eduline

Az Oxford, a Stanford és a Princeton mellett két kevésbé ismert felsőoktatási intézmény is évről évre dobogós helyezést szerez a világ legszebb campusainak rangsorában: a Kenyon College többek között ódon épületeiről és hatalmas parkjairól, a kizárólag nőket oktató Scripps College pedig rózsakertjéről és gyümölcsfáiról vált híressé.

1. Kenyon College

Az ohiói Kenyon College nemcsak ódon épületeiről, hanem borsos tandíjáról is híres: a hallgatóknak több mint 42 ezer dollárt, vagyis körülbelül nyolc-kilencmillió forintnak megfelelő összeget kell fizetniük tanévenként azért, hogy neves tanároktól, a száz-kétszáz éves épületekben tanulhassanak. A Kenyon College minden évben dobogós helyezést szerez a világ legszebb campusainak rangsorában, a Forbes magazin 2010-ben az előkelő első helyet adományozta az intézménynek.

Kenyon College
©

 

Kenyon College
©

2. University of Oxford

A két nagy brit egyetem, Oxford és Cambridge rivalizálása több évszázados múltra nyúlik vissza, egy dologban azonban nem lehet lekörözni Nagy-Britannia legrégebbi egyetemét: minden évben bekerül a világ tíz legszebb campusa közé. Az 1400-as évek óta működő kutatókönyvtára például az egyik leghatalmasabb Európában, méretét tekintve csak a British Library előzi meg.

Oxford
©

 

Oxford
©

3. Princeton University

A Princetont – eredeti nevén a New Jersey-i Főiskolát – 1746-ban alapították, a székhelye akkor még a 120 ezer lakosú Elizabeth volt, az egyetem csak 1756-ban költözött át Princetonba. A legrégebbi épülete a rektori hivatalnak helyet adó, lassan kétszázhatvan éves Nassau Hall, de a legtöbb kar és kollégium is száz-kétszáz éves, neogótikus épületekben működik. Klasszikus amerikai campus rengeteg sétánnyal és parkkal, tornyokkal és néhány 80-as évekbeli modern épülettel.

Princeton
©

 

Princeton
©

4. Scripps College

A kaliforniai női főiskola, a Scripps College elsősorban rózsakertjeinek, mandula-, grapefruit- és narancsfáinak, valamint spanyol koloniál stílusú épületeinek köszönhetően kerül évről évre a legszebb campusok listájára: a 120 ezer négyzetméteres egyetemi központban összesen kétezer hallgató tanul, a parkok állítólag tavasszal a legszebbek.

Scripps College
©

 

Scripps College
©

5. Stanford University

Bár a 119 éves magánegyetem, a Stanford épületeinek jelentős része az 1906-os földrengésben megrongálódott, még mindig a legszebb amerikai egyetemi központok közé tartozik. A campus méretei sem elhanyagolhatóak, 3312 hektárával a világ második legnagyobb összefüggő területű egyetemi központja.

Stanford
©

 

Stanford University
©


eduline