szerző:
Eduline

Kétmilliárd forint európai uniós támogatásból kiépített szerverterem szolgálja ezentúl a közoktatási intézmények, tanulók és pedagógusok adatait kezelő Közoktatási Információs Rendszert, valamint a felsőoktatásban hasonló feladatokat ellátó, az oktatók és hallgatók adatait kezelő Felsőoktatási Információs Rendszert.

Győrbe költöztetik a hallgatók adatait

A fejlesztés körülbelül ötven oktatási rendszert, adatbázist érint. Ilyen például a Közoktatási Információs Rendszer (KIR), a Felsőoktatási Információs Rendszer (FIR), a Diákigazolvány igényléséhez és kiadásához szükséges rendszer, valamint a felsőoktatási felvételi adatbázis, a Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) alá tartozó informatikai rendszerek. Az ország különböző részein tárolt rendszereket 2011 elejétől fokozatosan Győrbe költöztetik – szeptemberben a hardvert, októberben pedig a szoftvereket szerezték be. A tervek szerint ezt követi az ingatlan megvásárlása, átépítése és a gépterem berendezése.

„A fejlesztés célja, hogy egy biztonságosabb, és gyorsabb infrastrukturális környezetbe kerüljenek az államilag nyilvántartott oktatási adatokat tároló szerverek. A most megvalósuló adatközpont nem csupán költséghatékony, de modern, a jövőbeli fejlesztésekre is felkészített rendszer lesz” – áll az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. közleményében.
Az új szerverpark előnyeit élvezi majd több, szintén európai uniós támogatással létrehozott oktatási szektort segítő fejlesztés is. A TÁMOP 3.1.1. közoktatási fejlesztései között a taneszközöket, intézményi jó gyakorlatokat, továbbképzéseket és tanácsadói szolgáltatásokat bemutató Szolgáltatói kosár, valamint a Fejlesztési Nyomon követő Felület (FNF), mely a TÁMOP pályázatokban nyertes intézmények számára nyújt lehetőséget arra, hogy adminisztrálják a pályázatban vállalt fejlesztéseiket.

A TÁMOP 4.1.3. pályázat keretében létrejövő Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) és Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) adatai ugyancsak Győrben találhatók majd. Míg a DPR a hazai pályakövetéses vizsgálatok eredményeit összegzi és tartja nyilván, addig az AVIR egy főleg a felsőoktatási döntéshozók munkáját segítő vezetői információs rendszer lesz.

eduline