szerző:
Eduline

Minden ötödik ausztrál egyetemista komoly mentális betegségekkel küzd, a hallgatók nagy része pedig folyamatosan a stressz testi tüneteitől szenved – erre jutottak a Queensland Egyetem kutatói.

Az egyetemisták 83,9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nap mint nap komoly nyomás alatt van, a szakemberek szerint a hallgatók stressz-szintje háromszor magasabb, mint egy átlagos ausztrál felnőtté, sőt a mentális betegségek előfordulásának aránya is háromszorosa az átlagos értéknek.
Túl sok stresszel jár az iskola
Keményen kell tanulniuk, emellett legtöbbjük munkát is vállal, mert csak így tudja eltartani magát. Az anyagi problémák pedig mindenkit feszültté tesznek” – mondta a theage.com.au hírportálnak Helen Stallman pszichológus, a kutatás vezetője. Hozzátette: az eredmények azt mutatják, hogy akiknek jó kapcsolatuk van a szüleikkel, a barátaikkal és a felsőbbévesekkel, azok könnyebben le tudják győzni a mindennapos stresszt.

A lüneburgi Leuphana Egyetem alkalmazott egészségtudományi központjának kutatása szerint a német diákok életét is megkeseríti a stressz: a lányok negyven százaléka hetente többször küzd a feszültség miatt kialakuló egészségügyi panaszokkal, például fej- és hátfájással, valamint alvászavarokkal.

Különösen gyakoriak az egészségügyi panaszok azoknál a diákoknál, akik olyan osztályba járnak, ahol folyamatosan rossz a hangulat. Silke Rupprecht, a Leuphana Egyetem pszichológusa szerint az iskola típusa és a stressz mértéke között is összefüggés van: a gimnazisták sokkal ritkábban szenvednek fej- és hátfájdalomtól, mint a szakiskolák és szakközépiskolák tanulói.

eduline