szerző:
Eduline

Bibó-ösztöndíjat hoz létre a kormány, hogy segítse a közigazgatás-fejlesztését. Az ösztöndíjra felsőfokú tanulmányokat folytató nappali tagozatos hallgatók jelentkezhetnek, cserébe a felsőoktatási tanulmányaik befejezését követően egy éven belül el kell helyezkedniük a központi közigazgatásban, és legalább 3 évig a közszolgálatban kell dolgozniuk.

Szollár Domokos kormányszóvivő a kabinet döntését ismertetve elmondta: szeptembertől indul a program, a havi 100 ezer forintos ösztöndíjban évente összesen 65 hallgató részesülhet. A pályázatra azok jelentkezhetnek majd, akik társadalomtudományi, jogi, igazgatási vagy gazdasági területen, nappali tagozaton végzik tanulmányaikat és megfelelnek a pályázati feltételeknek. Egyebek között annak, hogy van középfokú angol nyelvvizsgájuk és legalább négy befejezett szemeszterük, az alapképzésben és az utolsó négy szemeszter tekintetében pedig 4-es tanulmányi átlaguk volt - jelentette ki.

Az ösztöndíjért cserébe a nappali képzésük mellett a diákoknak részt kell venniük egy speciális képzésben is: ez négy féléves elméleti és nyolcszáz órás szakmai gyakorlati képzésből áll, a félévek végén vizsgázni, a képzés végén pedig záróvizsgázni kell majd - fogalmazott Szollár Domokos.

Hozzátette: a képzés során a hallgatók közigazgatási, közpolitikai alapismereteket sajátíthatnak el, megismerhetik többek között a minisztériumok és a kormány munkáját valamint a törvényalkotás folyamatát. A képzés végén hallgatóknak a felsőoktatási tanulmányaik befejezését követően egy éven belül el kell helyezkedniük a központi közigazgatásban, és legalább 3 évig a közszolgálatban kell dolgozniuk - szögezte le a kormányszóvivő.

Az első képzés ősszel indul, a pályázatok május-júniusban jelennek meg - emelte ki. Aláhúzta: a roma fiatalok előnyt élveznek, a 65 főből legalább 15 fő - a tervek szerint - roma származású lesz.mti