szerző:
Eduline

Tizenkét közép-kelet-európai országból 150 középiskola mintegy 2500 tanulója vesz részt a Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőn. 2010 óta Magyarországon is megrendezik a vetélkedőt.

©

A 24 perces döntővitában a németül legjobban vitázó négy magyar fiatal a következő kérdésről ütközteti véleményét: „Támogassa-e az állam a diplomás hiányszakmák oktatását Magyarországon?”

Rossz hír a felvételizőknek: ha ezekből a tárgyakból gyengén sikerült az érettségi, sok pontot buktok

Van jó néhány olyan szak, amelyen kötelező egy vagy két tárgyból emelt szintű vizsgát tenni, ezekből számolják ugyanis a felvételi pontokat. Sajnos van még egy pontszámítási szabály is: ha 45 százalékosnál gyengébb eredményt értek el, nem kapjátok meg az emelt szintű érettségiért járó 50 többletpontot

A négy döntős:

  • Balázs Fanni a Berzsenyi Gimnáziumból, Sopron
  • Faller Júlia Janka az Österreichische Schuléból, Budapest
  • Hutter Ottó a Tamási Gimnáziumból, Budapest
  • és Kovács Domokos a Schiller Gimnáziumból, Pilisvörösvár


Ketten a téma mellett, ketten ellene érvelnek majd. Egyúttal tisztázniuk kell a vita célját, és kölcsönösen meg kell érteniük, hogy a másik fél milyen érvekkel támasztja alá az álláspontját. A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő magyarországi döntőjét holnap, azaz május 30-án 11:00 órakor az Andrássy Egyetemen (1088 Budapest, Pollack Mihály tér 3.) szervezik.

Ki lesz a Pedagógusok Szakszervezetének új elnöke? Már megvan a három induló

Csabalik Zsuzsanna, Szabó Éva Zsuzsanna és Tarnay Attila indul a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöki posztjáért, az országos tisztújító kongresszus júniusban lesz. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Galló Istvánné, a PSZ jelenlegi elnöke az országos vezetőség januári ülésén bejelentette: két ciklus után nem kíván ismét elindulni az elnöki tisztségért.