szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha még nincs adóazonosító jeletek, de szeretnétek a nyáron dolgozni, akkor itt az ideje beszerezni, hiszen enélkül nem vállalhattok munkát - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles. A személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó jövedelméből. De hol lehet adó jelet igényelni? A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) tudja igényelni a 20T34-es nyomtatványon - a dokumentumot a legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) tölthetitek ki és küldhetitek be a NAV-hoz elektronikusan, akár okoseszközről is.

Ha elkezdete dolgozni, ragaszkodjatok az írásban megkötött - alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó - munkaszerződéshez, amely 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaszerződésben megállapodhattok havi, heti, napi vagy órabérben vagy teljesítménybérben is, nektek azonban meg kell kapnotok a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 161 ezer forint. A többi fizetési feltételről itt olvashattok bővebben.

Ugyanakkor a NAV azt javasolja, hogy a munkavégzésről szóló megállapodás előtt ellenőrizzétek le a leendő munkáltatót az adóhivatal honlapján, az "Adatbázisok" rovatban, ugyanis a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.

Diákmunkát kerestek? Mutatjuk, mire kell figyelnetek a szerződéskötéskor

Ha diákként dolgoztok, akkor nektek is írásban kell munkaszerződést kötnötök, amiben meg kell határozni az alapbért és a munkakört is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!