szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha diákként dolgoztok, akkor nektek is írásban kell munkaszerződést kötnötök, amiben meg kell határozni az alapbért és a munkakört is.

Az érettségi után sokan kezdenek nyári diákmunkába, de van pár dolog amire figyelni kell. A szerződésben az alapbéren és a munkakörön felül célszerű, de nem kötelező rögzíteni a munkaviszony időtartamát, a munkavégzés helyét és a napi munkaidőt - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás elmondta, hogy a Munka törvénykönyve szerint a 16 évnél idősebbek vállalhatnak munkát, a szabály alól kivételt képez az iskolaszüneti munka, mert ebben az időszakban a 15. életévüket betöltöttek is dolgozhatnak.

Az államtitkár is felhívta azonban a figyelmet, hogy a 18 évesnél fiatalabbak vagytok, akkor a munkához szükségetek lesz a szüleitek írásos hozzájárulására is, ebben az esetben a munkáltatótok és köztetek létrejött munkaszerződés csak a szülői hozzájárulással együtt érvényes.

Hozzátette, a diákok foglalkoztatásánál is érvényes a minimálbér és a garantált bérminimum: amennyiben a tanuló napi nyolc órát dolgoztok, akkor havonta legalább bruttó 161 ezer forintot, ha középfokú végzettséget vagy szakképzettséget igénylő munkát választottatok, akkor pedig bruttó 210 600 forintot kell keresnetek.

Beindul a diákmunkaszezon - egyre többen jelentkeznek az iskolaszövetkezeteknél

Megugrott a diákmunkára jelentkezők száma az érettségik után - írja a Magyar Hírlap a témában.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!