szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vekerdy Tamás számos helyen - akár a saját szerzői oldalán, akár különböző hírportáloknak - élete végéig nyilatkozott értékes és mindenki számára elgondolkodtató sorokat, ezekből készítettünk most egy gyűjteményt. Örökérvényű gondolatok az oktatásról és a fejlődésről.

"A kritikai érzéket egyelőre a magyar iskola szemtelenségnek nevezi, és nem tolerálja. Mindig vannak remek tanárok, akik imádják a szemtelen kamaszokat, de ez a törpe kisebbség. A kreatív ember gondolkodása divergens, széttartó; jön a feladat, agyrobbanás, ezer dolog jut eszébe, ami látszólag nem tartozik oda. Amire a »Ne hadoválj, kisfiam, válaszolj a kérdésre!« választ kapja, pedig az új, a kreatív, az innovatív megoldás ebből az ezer, látszólag oda nem tartozó dologból jönne ki. A magyar iskola ezt nem tűri" (Inforádió).

"Nevelés tulajdonképpen nincs, csupán együttélés a gyermekkel. Ami ideális esetben egy kongruens, azaz hiteles együttélés. Egy tanárban sem az a fontos, hogy milyen anyagot ad le, és hogyan kéri vissza. Hanem az a fontos, hogy kicsoda, kivé vált addig a pillanatig, amikor belépett az osztályterembe. Ha nem ez a fontos, hanem a tananyag, akkor veszett fejsze nyele. Akkor semmi nem fog átmenni az értékekből" (Magyar Hang alapján Index).

"A szellemi életben egy rendszer csak akkor működőképes – innovatív és kreatív –, ha autonóm. Amikor 1984-ben Portugália és Spanyolország a belépés küszöbén állt, az Európai Parlament – március 14-én – határozatot fogadott el az oktatásról az Európai Unióban. Ez a határozat leszögezi, hogy az iskolaalapítás és a tanítás szabad. Az államnak nincs köze sem a tartalomhoz, sem a módszerekhez" (Magyar Narancs).

"A szabadság paradigmája azt mondja a gyereknek: Legyél, aki vagy! Én nem tudom, hogy ki vagy, te se tudod, de együtt figyelünk a finom rezdülésekre, és én a te utadon foglak téged segíteni. A diktatúra paradigmája azt mondja: Legyél, akivé én akarlak tenni. Ez a kínok, szenvedések, megtöretések és megalázások paradigmája. A kudarcé és az agresszióé - vagy, ami még rosszabb: az önpusztító depresszióé" (Tanítanék Mozgalom).

"Mert valaki nem az lesz, akinek van érettségije, hanem az, aki dolgozik. Aki munkát fektet valamibe, amihez van kedve, tehetsége, szorgalma. Aki elhivatott és a munkájának jó szakemberévé válik, legyen ács, bádogos vagy bognár. És ha elsőre nem jó szakmát választottunk, akkor legyen bátorságunk tovább állni, mert nem befejezni kell, amit elkezdtünk, hanem bátran változtatni" (Vekerdy Tamás - Facebook).

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!