szerző:
Eduline

Megnéztük, hány pontra lehet szüksége annak, aki a három nagy vidéki tudományegyetem egyikére szeretne bekerülni.

©

A Debreceni Egyetem népszerű képzései közé tartozik a jogász, ami államilag finanszírozott formában tavaly legalább 460 pontot igényelt, ami meglehetősen magas. A szintén népszerű általános orvosi szakra 425 ponttól lehetett bekerülni. Pszichológia szakra 435 pont kellett, ami a központi ponthatárnak felel meg.

Gazdálkodás és menedzsment szakra a központi ponthatárnál magasabb, 449 pontra volt szükség, ahogy kereskedelem és marketingre is (460). Aki gazdaság- vagy mérnökinformatikusnak készül, van egy jó hírünk, 290, illetve 291 ponttól kerülhetnek be a diákok.

Hány ponttal lehet bekerülni az ELTE-re, a BME-re, a Corvinusra és a SOTE-ra?

Idén is ezrek szeretnének bekerülni a nagy budapesti egyetemek képzéseire. Utánanéztünk, mennyi pont kell ehhez. Többéves trend, hogy a budapesti egyetemek népszerűsége nő, így pedig a bekerülés is egyre nehezebb a nagy fővárosi intézmények képzéseire. Tavaly az ELTE vette fel a legtöbb, több mint 8000 diákot, az államilag finanszírozott alapképzéseire pedig átlagosan több mint 415 pontot értek el.

A Pécsi Tudományegyetemen jogász szakra 461 pont kellett, míg az általános orvosira 420. A népszerű gazdasági képzésekre itt is magas volt a léc, kereskedelem és marketingen 462, gazdálkodási és menedzsmentre 452.

Az informatikai szakokra Pécsen is be lehet kerülni 300 pont alatt.

A Szegedi Tudományegyetemen 465 pont kellett tavaly jogász szakra, általános orvosira pedig 426. Gazdálkodási és menedzsment szakra 448 pont kellett, kereskedelem és marketingre 453, ami szintén magasabb a központilag meghatározott minimumnál.