szerző:
Eduline

Hány pontot ér egy közép- vagy egy felsőfokú nyelvvizsga a 2019-es felsőoktatási felvételin? Miért nem éri meg ugyanabból a nyelvből emelt szintű érettségit és nyelvvizsgát is tenni?

©

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a 2019-es felvételin sem változnak a pontszámítás szabályai, továbbra is 500 pontot lehet szerezni a tanulmányi és az érettségi eredményekkel, nyelvvizsgákkal, OKJ-s végzettséggel, emelt szintű érettségikkel, tanulmányi és sportversenyeken elért eredményekkel.

A B2-es, komplex (régi nevén középfokú, C típusú) nyelvvizsgáért 28, a C1-es, komplex (régi nevén felsőfokú, C típusú) nyelvvizsgáért 40 pont jár a 2017-es felvételin. A nyelvtudásért maximum 40 többletpontot kaphatnak a felvételizők, bármennyi nyelvvizsgájuk is van.

Ha ugyanabból az idegen nyelvből emelt szintű érettségit és nyelvvizsgát is tesztek, csak az egyikért kaptok többletpontot.

Itt a lista: ezekhez a szakokhoz már 2019-ben is emelt szintű érettségi kell

2020-tól csak azok kerülhetnek be egyetemre vagy főiskolára, akik minimum egy tárgyból emelt szintű érettségit tesznek, emellett van egy - legalább B2-es, vagyis középfokú - nyelvvizsgájuk. 2019-ben még sokkal lazábbak lesznek a szabályok, ám több alap- és osztatlan szakon már jövőre is kötelező lesz az emelt szintű érettségi egy vagy két tárgyból.