szerző:
Eduline

Az érettségire - ideális esetben - több hónap alatt érdemes felkészülni, de mit lehet tenni, ha csak egy-két napotok van arra, hogy képbe kerüljetek? Megmutatjuk tantárgyanként.

Magyarérettségi: nem a műveket érdemes olvasgatni

2017-től a középszintű írásbeli első részének megoldására 60 helyett 90 percet kapnak a diákok, a szövegértési feladatsort ugyanis két szövegalkotási feladat követi: érvelés és gyakorlati szövegalkotás. A vizsgázó választ a két feladat közül, 120-200 szó terjedelmű szöveget kell alkotni.

A középszintű magyarérettségi szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldását itt nézhetitek meg: szövegértés 1. rész, szövegértés 2. rész, érvelés-gyakorlati szövegalkotás, elemzés.

©

„Ha valaki a gyakorlati szövegalkotást választja, akkor vagy hivatalos levelet, vagy valamilyen publicisztikai műfajú szöveget kell írnia. A hivatalos levélnek nagyon pontos formai, szerkezeti szabályai vannak (hova kerül a címzett, a feladó, milyen elemeknek kell mindenképpen szerepelniük stb.), ha az érettségizők ezeket a szabályokat elsajátítják, az alapján létre tudják hozni a szöveget” - mondta korábban az eduline kérdésére Szabó Roland, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára, hozzátéve: a publicisztikai műfajoknak (riport, interjú, kritika stb.) is megvannak a sajátosságaik, ezeket meg kell tanulni, és a szöveget ezeknek megfelelően felépíteni.

Ha valakinek kevés ideje van a felkészülésre, előre eldöntheti, hogy melyik feladattípust - az érvelést vagy a gyakorlati szövegalkotást - választja a kettő közül, és csak arra készül fel.

Ilyen feladatokat kapnak a diákok a 2017-es magyarérettségin

A 2017-es tavaszi érettségi szezontól változik a középszintű magyarérettségi, a diákoknak több feladatot kell megoldaniuk. Itt vannak a részletek. A középszinten érettségizőknek továbbra is meg kell oldaniuk egy szövegértési feladatsort - a szöveg, amely alapján kérdésekre kell válaszolni, 700-1000 szavas, valamivel rövidebb, mint az előző években.

A feladatsor második része két műértelmező szövegalkotási feladatot tartalmaz - a vizsgázó dönt arról, hogy művet elemez vagy két művet hasonlít össze, 150 perc alatt 400-800 szavas szöveget kell alkotnia. „Nem  biztos, hogy idén is novellát kell majd elemezni” - hívta fel az érettségizők figyelmét Szabó Roland, hozzátéve: a volt már olyan, hogy balladát vagy tárcát kellett elemezni, vagyis más műfajok elemzési szempontjaiból is fel kell készülni, ahogy az összehasonlító elemzés szempontjait is érdemes átnézni a vizsga előtti napon. A magyarérettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Matekérettségi: problémás témakörök

Ha a matek a mumus, érdemes az utolsó napon átnézni azokat a témaköröket, amelyeknek a megoldása általában problémát okoz. Ha már erre sincs időtök, legalább azt nézzétek meg, mit hol találtok a négyjegyű függvénytáblázatban, az ugyanis a legjobb legális puska - de csak akkor, ha gyorsan tudtok benne keresgélni.

Ilyen feladatokat kapnak a diákok a 2017-es matekérettségin

Milyen feladatokat kaptok majd az idei középszintű matekérettségin? Mennyi időtök lesz a matekpéldák megoldására, milyen témakörök kerülhetnek elő a vizsgán, és milyen segédeszközöket használhattok? Itt találjátok a legfontosabb infókat. A középszintű írásbelin egy központi feladatsort kell megoldani: az első részre 45 percet, a másodikra 135 percet kaptok, a feladatok megoldásának sorrendjét (az első és a második részen belül) ti határozzátok meg.

Mivel a különböző kiadások különbözhetnek egymástól - van, amelyik többféle összefüggést, sőt példákat is tartalmaz -, érdemes olyat vinni az írásbelire, amilyet korábban is használtatok már, de a vizsgaszabályzat alapján akár többféle függvénytáblázatot is bevihettek az írásbelire. A matekérettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Töriérettségi: atlaszt elő!

A történelmi atlasz is a legjobb legális puskák közé tartozik, tényleg mindent megtaláltok benne, ami csak kell: évszámokat, ábrákat és uralkodói adatokat. Legalább azt érdemes memorizálni, milyen csatákról, folyamatokról és uralkodókról vannak benne részletes adatok és térképek. Az atlaszt közép- és emelt szinten, az írásbelin és a szóbelin is használhatjátok. A 2017-es töriérettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Ezek a leggyakoribb hibák a töriérettségin: sok pontot lehet veszíteni

Milyen hibákat érdemes elkerülni a töriérettségin? Nasli Ádám, a Studium Generale történelem szekciójának vezetőjét kérdeztük. Figyelem, hasznos infók következnek! Nem olvassátok el alaposan a feladatot Az írásbelin a leggyakoribb hiba a figyelmetlenség - mondta Nasli Ádám. A feladatleírások nem megfelelő értelmezése helytelen megoldásokhoz és elvesztett pontokhoz vezet.

Idegen nyelvi érettségi: a szótárhasználatot is gyakorolni kell

Az idegen nyelvi érettségin csak a negyedik, vagyis az íráskészséget mérő részhez lehet nyomtatott szótárt használni  - ez igazi jolly joker, de csak akkor, ha hatékonyan tudjátok használni. Bármennyire is triviális dolognak tűnik, ismételjétek át az abc-t, magabiztosan ugyanis csak akkor tudtok szótárazni, ha egy pillanatra sem hezitáltok.

A nyomtatott szótárakban különböző jeleket, rövidítéseket találhattok, ezeket anyanyelvi szinten kell ismernetek, ha egy szó megfelelő alakját szeretnétek használni a megfelelő vonzatokkal, ragokkal, névelőkkel, elöljárószavakkal a leggyakoribb szóösszetételekben.

Miután végigböngésztétek a szótáratok jelmagyarázó oldalait (ezeket a kötet legelején találjátok), csapjátok fel bármelyik oldalon, és teszteljétek magatokat így: ugráljatok egyik szócikkről a másikra teljesen véletlenszerűen, és ellenőrizzétek, hogy az adott szócikk minden jelét, rövidítését ismeritek-e, tudjátok-e, hogy mit jelent, mire vonatkozik. Ha valamelyik nem világos, nézzétek meg a jelmagyarázatot. Még több szótárhasználati tippet itt találtok.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat vagy csatlakozzatok az érettségizők Facebook-közösségéhez. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Emelt szintű történelem érettségi felkészítő

Online képzés célja: Az előkészítő a 2018 májusi emelt szintű történelem érettségi írásbeli és szóbeli vizsgájára készít fel. | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés