szerző:
Eduline

Tényleg hiba volt százra csökkenteni a jogászképzések államilag finanszírozott férőhelyeit, „a helyes ugyanis az lett...

©

Tényleg hiba volt százra csökkenteni a jogászképzések államilag finanszírozott férőhelyeit, „a helyes ugyanis az lett volna, ha nullára vettük volna vissza” – az Origo információi szerint ezt mondta a 2012-es felvételi keretszámokról Orbán Viktor a kormánypártok egri kihelyezett frakcióülésén.

A kormányfő ezzel reagált Pósán László kritikus megjegyzésére – a Fidesz oktatáspolitikusa ugyanis szóvá tette, hogy „túlságosan erőteljes volt az államilag támogatott felsőoktatási keretszámok visszanyesése”, a férőhelycsökkentést fokozatosabban kellett volna végrehajtani.

A általa felhozott példára, hogy a tavaly felvehető nyolcszázzal szemben ősztől az egész országban mindössze száz hallgató tanulhat jogász szakra, Orbán sokakat meghökkentve azt mondta, igaza van Pósánnak, ehhez a képzéshez ugyanis egyáltalán nem kellett volna állami támogatást adni.

Orbán Viktor 1982 és 1987 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tanult, ráadásul 1983-tól diplomája megszerzéséig tagja volt a kar szakkollégiumának, a későbbi Bibó István Szakkollégiumnak. Felesége, Lévai Anikó is jogász, ő a gödöllői Szent István Egyetemen tanít jogi ismereteket és környezetjogot.