szerző:
Eduline

Melyek azok a korábban államilag finanszírozott szakok, amelyekért hajlandók fizetni a felvételizők és családjuk?

Vesztes és túlélő szakok. Merre tartanak az alapképzések?
©

Melyek azok a korábban államilag finanszírozott szakok, amelyekért hajlandók fizetni a felvételizők és családjuk? És melyek azok, amelyek nagyrészt az állami támogatás miatt tudtak eddig fennmaradni, és most az állam kihátrálásával halálra vannak ítélve?

A legkomolyabb visszaesést azok a szakok szenvedték el, ahol a korábbi állami támogatásnak meghatározó szerepe volt a képzés eladásában. Egyszerűbben szólva, ingyen még elfogadható beruházásnak/fogyasztásnak látszott ezekre a szakokra felvételizni, pénzért azonban már nem vagy alig. Ilyen például a szociálpedagógia, a szociális munka, az informatikus könyvtáros, az andragógia - olvasható az OktpolCafén.

Míg a gazdasági szakoknál már korábban is igen nagy arányt képviseltek a fizetős helyek, ezeknél a kevésbé kurrens szakoknál ez elhanyagolható, és az állami támogatás kiesése igen jelentős problémát okoz. Ezen szakok esetében az állami visszavonulás nem munkaerőpiaci megfontolásokon alapult. A nyelvet is beszélő, szociális jellegű végzettséggel rendelkezőkre egyre nagyobb szükség lesz az elöregedő Európában, tehát ez akár jó megélhetést is nyújthat majd a végzetteknek tőlünk nyugatabbra. A teljes posztot az OktpolCafén olvashatjátok el.