szerző:
Eduline

Ha több mint három szakot jelölsz meg, akkor 2000 forintot kell fizetned minden hozzáadott szakért. De mi van, ha nem fizetsz időben?

©

2017-ben is már ingyenes a E-felvételin történő jelentkezés azoknak, akik 2017 szeptemberében induló képzésekre jelentkeznek 2017. február 15-ig.

Az ingyenességnek is van azonban határa, összesen három szakor lehet megjelölni. Egy jelentkezésnek számít az is, ha ugyanannak az intézmény szakának a költségtérítéses és állami ösztöndíjas helyét választjátok.

További három helyet is meg lehet jeölni a jelentkezés során, ezeknek azonban már díja van, amit az E-felvételi átal megadott számlaszámra kell fizetnetek online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutatlással. Ez szakonkét 2000-2000 forintot jelent. Hogy mi lesz azokkal, akik valamilyen okból nem fizetnek február 15-ig?

A kormány egy 2016-os rendeletmódosításban kedvez ezeknek a jelentkezőknek, ugyanis "a kiegészítő díj meg nem fizetése esetén a jelentkezési kérelem benyújtásakor megadott, eredeti jelentkezési sorrendnek megfelelő, kiegészítő díjat keletkeztető hely kerül kizárásra", tehát nem bukjátok el a teljes jelentkezést, hanem csak a pluszban megadott jelentkezéseket.

Az egyik legnépszerűbb szakot hiába keresik a jelentkezők, de az azt felváltó szakot sem választhatják

Bár több egyetem is hirdeti, könnyen lehet, mégsem lesz a felvételi kínálatukban az andragógiát váltó közösségszervezés - derül ki az Oktatási Hivatal megkeresésünkre adott válaszából. A kormány 2015-ben számos szak megszüntetéséről, átalakításáról, illetve átnevezéséről határozott. A hirtelen változtatások ellen a felsőoktatás szereplői határozottan tiltakoztak, egyes szakok, mint a társadalomtudomány vagy a nemzetközi tanulmányok esetében tüntetések is voltak.