szerző:
Eduline

Ha most esetleg lecsúsztatok a felvételiről vagy már előre készülnétek, mutatjuk, mivel vághattok neki nagyobb eséllyel, több ponttal.

©

1. Nyelvvizsga

A 2016-os felvételin nyelvvizsgáért összesen 40 többletpontot kaphattok: 28 pont jár a komplex középfokúért, 40 pedig a komplex felsőfokúért. Sajnos akkor is csak 40 pontot kaphattok, ha két középfokú nyelvvizsgátok van, de érdemes megcsinálni a másodikat, hiszen akár 12 ponton is múlhat, hogy bekerültök-e a kiválasztott szakra.

A középfok eléréséhez 550-600 tanórára, és majdnem ugyanennyi önálló tanulásra van szükség - ha csak a nyelvtanulással foglalkoztok, már fél év alatt megszerezhetitek a bizonyítványt. Ha felsőfokú nyelvvizsgát szeretnétek, 700-900 tanórát, illetve ugyanennyi otthoni tanulást kell szánnotok a felkészülésre. Milyen nyelvvizsgákat fogadnak el az egyetemek, főiskolák? Itt találjátok a listát.

2. Emelt szintű érettségi

Az emelt szintű érettségiért összesen 100, tárgyanként 50 többletpont jár, de csak akkor, ha legalább 45 százalékos eredményt értek el. További feltétel, hogy a tárgy az adott szakon kötelező vagy kötelezően választható legyen.

3. OKJ

Ha úgy tervezitek, hogy szakmát szereztek az egyetem, főiskola előtt, egy OKJ-s képzéssel a pontszámotokat is növelhetitek. Szakirányú szakképesítésért 24 többletpontot kaphattok, de csak akkor, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak – ezt mindig az adott év felvételi tájékoztatójában nézhetitek meg. Fontos: ha felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek, szakképesítésért nem kaphattok többletpontot.

Ha OKJ-s képzésre jártok, nem fogynak az állami ösztöndíjas féléveitek, így továbbra is 12, illetve - ha az osztatlan szak képzési ideje meghaladja a 10 szemesztert - 14 félévig tanulhattok majd ingyen. Az OKJ szabályai pedig változtak, így már két szakmát szerezhettek ingyen. Erről bővebben itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!