szerző:
Eduline

Hány pluszpont jár a nyelvvizsgáért, az emelt szintű érettségiért és az OKJ-s végzettségért? Felveszik-e automatikusan egyetemre, főiskolára az OKTV-helyezetteket? Összegyűjtöttük a többletpontok számításának szabályait.

Hány pont jár az emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért és az OKJ-s végzettségért?

Emelt szintű érettségi: max. 50 pont

Az emelt szintű érettségiért a korábbi 40 pont helyett idén 50 pontot lehet kapni, vagyis két emelt szintű vizsgával és kitűnő tanulmányi eredménnyel nyelvvizsga nélkül is meg lehet szerezni a maximális 500 pontot. Pontszámító kalkulátorunkkal két perc alatt kiszámíthatjátok az összpontszámot.

Nyelvvizsga: max. 40 pont

A nyelvtudásért összesen 40 pont jár: B2 komplex (középfokú, C típusú) nyelvvizsgáért 28, C1 komplex bizonyítványért (felsőfokú, C típusú) 40 pontot kaphattok. A sajátos nevelési igényű diákok a szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsgáért is megkaphatják a 28, illetve a 40 pontot, de csak akkor, ha szakértői igazolásuk van arról, hogy a komplex vizsgát tanulási vagy egyéb problémáik miatt nem tudják letenni.

Fontos

Egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért jár pluszpont, vagyis hiába van egy középfokú és egy felsőfokú nyelvvizsgátok angolból, a kettőért csak 40 pontot fogtok kapni. Mennyibe kerül a nyelvvizsga? A vizsgaközpontokról itt és itt olvashattok.

Előnyben részesítés: max. 40 pont

Hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetért, fogyatékosságért és gyermekgondozásért összesen maximum 40 többletpontot lehet kapni. A hátrányos helyzetű diákok legfeljebb 20, a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők pedig 40 pluszponttal kalkulálhatnak. Ugyanennyi többletpont jár a fogyatékossággal élő és a gyermeket gondozó jelentkezőknek is. Mindezt persze hivatalos papírokkal kell bizonyítani.

Tanulmányi és művészeti versenyeredmények: max. 80 pont

Az OKTV és a SZÉTV versenyen elért 1-10. helyezésért 80 többletpont jár (a 11-20. helyezésért 40 pont, a 21-30. helyezésért pedig 20 pont), a TUDOK versenyein 24 pontot kapnak a nagydíjas diákok, az Országos Ifjúsági Tudományos Innovációs Versenyért pedig 20 többletpontot adnak azoknak, akik dobogós helyet szereztek.

Fontos

Egy tantárgyból csak egy versenyeredményért lehet többletpontot kapni, és csak abban az esetben, ha a megjelölt képzésen érettségi vizsgatárgyként szerepel az adott tantárgy. Ha például általános orvosi képzésre jelentkeztetek, de művészettörténetből van OKTV-helyezésetek, nem kaptok többletpontot. 

Szakképesítés: max. 24 pont

Egy adott képzési területen csak abban az esetben jár a szakképesítésért többletpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak – erről érdemes az adott egyetemen, főiskolán érdeklődni. Pluszpontot – legfeljebb 24-et – csak egy szakképesítésért lehet kapni, ha azonban felsőfokú szakképzésre jelentkeztek, akkor a korábban megszerzett bizonyítványért nem jár többletpont, igaz, ezeken a képzéseken a pontszámítás szabályai is mások, ezekről itt olvashattok.

Sporteredmény: max. 16 pont

Ha világ- vagy Európa-bajnokságon legalább dobogós helyezést szereztetek, 16 többletpontot kaphattok, az országos bajnokságon elért 1-3. hely pedig 8 pluszpontot jelent a felvételin. Az olimpiai játékokon, siketlimpián, paralimpián, sakkolimpián szerzett arany-, ezüst- vagy bronzérem idén is 500 pontot ér.