szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mégsem özönlenek a felvételizők a Színház- és Filmművészeti Egyetemre - nyilvánosak az idei felvételi statisztikák.

Ahogy az a felvi.hu statisztikáiból látható, idén 1262-en jelentkeztek az egyetemre. Ez a szám tavaly 1390 volt.

Ez önmagában beszédes számpár, hiába állította a hivatalos statisztikák megjelenése előtt Vidnyánszky Attila egy interjújában, hogy idén többen felvételiznek a modellváltásra kényszerített intézménybe, mint tavaly. Az egyetemre egyébként 2021-ben 1827 jelentkezés érkezett összesen (de itt tudni kell, hogy egy felvételiző több szakot is megjelölhet), a valós jelentkezőszám 1262, ebből 981 elsőhelyes jelentkezés. Tavaly 1390-an jelentkeztek az egyetemre és 82 hallgatót vettek fel.

Még beszédesebb azonban, ha azt is hozzátesszük, hogy idén több szak indul az egyetemen (a tavalyi 7-hez képest 16) - emelte ki a hvg.hu korábban -, amelyekre összesen legfeljebb 125 hallgató nyerhet felvételt. 2019-ben voltak hasonlóak a számok: akkor 128 felvételizőt vettek fel, ekkor 2035-en felvételiztek az SZFE-re. Így az idei számok komoly visszaesést jelentenek.

Kevesebb a felvételiző, sokan elmennek

A felvételizők közül sokan kivárnak vagy nem is felvételiznek az "új" SZFE-re. Ahogy korábban végzős középiskolások a kuratórium elnökének szóló levelükben írták: normális körülmények között ők most felvételiztek volna az egyetemre, és csak azért nem mennek külföldre, mert itthon szeretnének alkotni. "Most tanácstalanul állunk, várva a csodát, a hírt egy másik, alternatív Színműről, ahol azzal foglalkoznánk, amivel érdemes: a művészettel, nem a politikával".

Eközben a jelenlegi hallgatók közül sokan már döntöttek. A Freeszfe Egyesület közleményéből kiderült, hogy külföldi egyetemek veszik át a korábbi SZFE-s diákokat. Az Emergency Exit programban, amit az egyesület szervez, százötven SZFE-s hallgatónak már biztosan nem kell lemondania képzéséről és diplomájáról akkor sem, ha az intézmény átalakítása után nem szeretnének az SZFE-n diplomázni. A tervek szerint az egyetemek elismerik majd az eddig megszerzett krediteket és a hallgatók mestereikkel folytatott további munkát is. Egy belső felmérés alapján még ennél is többen élnének a lehetőséggel, ezért továbbra is folynak tárgyalások más egyetemekkel.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!