szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Öt európai egyetem veheti át a Színház- és Filmművészeti Egyetem százötven hallgatóját kreditestől, mesterestől.

A különböző egyetemeken más-más konstrukciók valósulnak meg, a program célja azonban egységes: menekülőutat teremteni azoknak a hallgatóknak, akik az intézmény modellváltása és annak körülményei miatt nem látják biztosítottnak a tanszabadság és az autonóm alkotómunka feltételeit az SZFE-n 

- írja a Freeszfe Egyesület közleményében. Az Emergency Exit programban, amit az egyesület szervez, százötven SZFE-s hallgatónak már biztosan nem kell lemondania képzéséről és diplomájáról akkor sem, ha az intézmény átalakítása után nem szeretnének az SZFE-n diplomázni.

Az említett öt egyetem között ott van a salzburgi zeneművészeti egyetem (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetem és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszaka (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémia (Accademia Teatro Dimitri) – velük sikerült megállapodni tizennégy SZFE-s osztály átvételéről.

Az egyetemek elismerik majd az eddig megszerzett krediteket és a hallgatók mestereikkel folytatott további munkát is. Egy belső felmérés alapján még ennél is többen élnének a lehetőséggel, ezért továbbra is folynak tárgyalások más egyetemekkel.

Az említett osztályok többsége már a tavaszi szemesztertől az Emergency Exit programban folytatja. Közel hetven vidéki és határon túli hallgató elszállásolása a tavaszi szemeszter idejére a Közép-európai Egyetem (CEU) jóvoltából lett megoldva.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!