szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen feladatok lesznek? Mennyi idő alatt kell megoldanotok őket, és hány pontot ér egy-egy vizsgarész? Mutatjuk a szabályokat.

Mennyi időt kaptok az írásbelin és a szóbelin?

A középszintű informatikaérettségi 180 perces összesen 120 pontért, az emelt szintű vizsga pedig 240 perces szintén 120 pontért. A rendelkezésetekre álló időt mind a két szinten tetszés szerint oszthatjátok be és a feladatok megoldási sorrendjét is önállóan határozhatjátok meg.

A közép szóbelire 15 percetek, emelten pedig 20 percetek lesz, mindkét szinten 30-30 pontért - azaz összesen 150 pontot szerezhettek az infóérettségin.

Milyen témakörök lesznek a vizsgán?

A középszintű informatikaérettségin kaptok szövegszerkesztési, táblázatkezelési, adatbázis-kezelési feladatot, valamint prezentációt, grafikát vagy weblapot is kell készítenetek. Emelt szinten a szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés egy témakörnek számít, ezen kívül pedig szintén van táblázatkezelés, adatbázis-kezelés, illetve itt algoritmizálás és adatmodellezés is.

Hány pontot érnek az egyes témakörök?

Középszinten a szövegszerkesztésre 40 pontot, a táblázatkezelésre 30 pontot, a prezentációra, grafikára, weblapkészítésre szintén 30 pontot, az adatbázis-kezelésre pedig 20 pontot kaphattok. Az egyes témakörök feladatainak, részfeladatainak pontozása feladatfüggő, összpontszámuknak azonban meg kell egyezni a témakörhöz rendelt összpontszámmal. Emelt szinten a szövegszerkesztéssel, prezentációval, grafikai feladatokkal és a weblapkészítéssel összesen 30 pontot szerezhettek. A táblázatkezelésre 15, az adatbázis-kezelésre 30 pontot kaphattok. Az algoritmizálás és adatmodellezés pedig 45 pontot ér.

Miért kell időben érkeznetek a vizsgára?

A gyakorlati vizsga helyszínén már a vizsga kezdete előtt fél órával meg kell jelenni, ahol a rendszergazda által kijelölt helyet kell elfoglalnotok. Ekkor a rendszergazda írásban tájékoztat majd benneteket arról, hogy milyen felhasználói adatokkal tudtok belépni, milyen módon éritek el a vizsgához szükséges forrásfájlokat, illetve arról is kaptok információt, hogy a befejezett munkákat hova kell majd mentenetek.

Hogyan néz ki a szóbeli?

Húznotok kell egy tételt, amelyet egy rövid felkészülési időt követően kell kifejtenetek. A logikai felépítésre 6 pontot, a kifejezőkészségre, szaknyelv használatára szintén 6 pontot, a tartalomra 12 pontot, a kommunikatív készségre pedig 6 pontot kaphattok - ez mindkét szinten megegyezik.

Itt vannak a középszintű angolérettségi legfontosabb szabályai

Már csak tíz nap és elkezdődik a 2020-as őszi érettségi szezon. Ezért most összegyűjtöttünk minden fontos infót a középszintű angolérettségiről. Itt megnézhetitek, hogy milyen hosszú lesz az írásbeli, milyen részekből áll az írásbeli és a szóbeli, hány pontot szerezhettek egyes vizsgarészeken, illetve milyen legális puskát használhattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!