szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmúlt évekhez hasonlóan az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020-ban is támogatja a magyarországi felsőoktatási intézmények Kárpát-medencében működő székhelyen kívüli - kihelyezett - képzéseit. Mivel ezekre a képzésekre még mindig lehet jelentkezni, ezért akkor sincs semmi veszve, ha már lecsúsztatok a pótfelvételiről.

Idén tizenegy magyar egyetem indít határon túli, kihelyezett képzéseket - például a Budapesti Corvinus Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem. A meghirdetett szakok között többek között szerepel a kereskedelem és marketing, az ápoló, a gazdaságinformatikus, vagy éppen a szociálpedagógia - de ezeken kívül még számos más képzés közül válogathattok. A képzések nagyrésze államilag támogatott formában indul, a fizetős képzéseken pedig átlagosan 200-300 ezer forintot kérnek el egy-egy félévért.

Az Óbudai Egyetem és a Szent István Egyetem mesterképzéseket is indít, szintén mindkét finanszírozási formában. Önköltséges képzéseken a legkevesebbet a vidékfelesztési agrármérnöki szakon kell fizetni, itt 400 ezer forintba kerül egy félév. Ugyanakkor mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik vadgazda mérnöki képzésre jelentkeznek, ugyanis ezen a szakon 500 ezer forint a féléves tandíj. Az összes meghirdetett képzést itt nézhetitek meg.

A kihelyezett szakokon összesen mintegy 1100 hallgatót várnak az őszi szemeszterre. Fontos azonban, hogy a felvételi eljárás lebonyolítását az eddigi gyakorlatnak megfelelően nem az Oktatási Hivatal, hanem az érintett felsőoktatási intézmény végzi, ezért a részletekről, illetve a beküldendő dokumentumokról közvetlenül az adott intézménynél kell érdeklődni.

Jó hír azonban, hogy akkor sem kell egy teljes évet várnotok a következő felsőoktatási felvételiig, ha Magyarországon szeretnétek továbbtanulni. Minden évben indítanak ugyanis keresztféléves felvételi eljárást. Erről itt olvashattok részletesebben:

Lemaradtatok a pótfelvételiről? Nem kell egy évet várni a következő felvételi időszakig

Hétvégén lejárt a pótfelvételi időszak jelentkezési határideje is, milyen lehetősége van azoknak, akik nem az egyetemen kezdenek ősztől? Meddig kell várni a következő felvételi időszakra? Mutatjuk a válaszokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!