szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi számít természettudományos tárgynak? Hogyan kell megadnotok, és hogyan számolhattok ezekkel a pontokkal a felvételin? Mutatjuk a részleteket.

A felvételin a tanulmányi pontok kiszámításakor a magyar, a matek, a történelem és az idegen nyelv mellett valamelyik természettudományos tárgy eredményét is figyelembe veszik.

Az idei felvételiben is egy legalább két évig tanult választott természettudományos tantárgynak vagy két, legalább egy évig tanult, választott természettudományos tantárgynak kell szerepelnie a tanulmányi pontok középiskolai eredményeinél. Ilyen tárgynak számít a biológia, a fizika, a kémia, a földrajz (a földünk és környezetünk), természetismeret és a természettudomány tantárgyak.

Hogyan történik a pontszámítás a gyakorlatban?

Ha legalább két évig tanultatok fizikát és annak az utolsó két évi érdemjegye 3-as és 4-es, de egy-egy évig tanultatok biológiát és kémiát, amire 4-est és 5-öst kaptatok, akkor úgy is dönthettek, hogy a biológia és a kémia jegyeteket viszitek, mert úgy magasabb pontot kaphattok.

Lehet másik tantárgyat választani?

Egyéb tantárgy beszámítását csak abban az esetben kérvényezhetitek az Oktatási Hivatalnál, ha természettudományos jellegű tantárgyról van szó, illetve bizonyítani tudjátok, hogy a fent említett tantárgyak egyikét sem tanultátok a középiskolai tanulmányaitok alatt. Tehát, ha a középiskolában tanultátok bármikor ezeket a tantárgyakat, akkor mindenképpen csak ezek közül választhattok.

Gyengébb középiskolai jegyeitek vannak? Itt találtok minden tudnivalót arról, hogyan kerülhettek be mégis a felsőoktatásba.

Fokozatosan újranyit a Felvi személyes ügyfélszolgálata

A járványhelyzet enyhülésének köszönhetően a Felvi személyes ügyfélszolgálata is fokozatosan visszatér a megszokott működési rendjéhez. A személyes ügyfélszolgálati iroda június 2-től heti három nap tart nyitva, egyelőre korlátozott ügyintézési lehetőségekkel.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!