szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden évben előfordul, hogy a diákok felfedeznek egy-egy hibát az érettségi dolgozatuk javításában, amit szeretnének, hogy korrigáljanak. Mi a teendő, ha idén ti is ezek közé a tanulók közé tartoztok? Mutatjuk.

Ha érettségiről van szó, minden pont sorsdöntő lehet, főleg, ha a felsőoktatásba felvételiztek éppen. Arról korábban már írtunk, hogy mikor és hol tudjátok megnézni az érettségi eredményeiteket, és ezen a napon is van lehetőségetek észrevételeket tenni a javításokkal kapcsolatban.

A megtekintés után másnap délután 4 óráig tudjátok jelezni az iskolaigazgatónak, ha valamilyen hibát találtok a javított feladatlapotokon. Formai követelménye ennek nincsen külön meghatározva, viszont fontos, hogy észrevétel kizárólag a javítási, értékelési útmutatóban foglaltaktól eltérő javítás vagy az értékelés számszaki hibája esetén tehető – hívja fel a figyelmet az Oktatási Hivatal.

Ebben az esetben középszinten az igazgató kijelöl egy az eredeti javító tanártól eltérő szaktanárt a felülvizsgálatra. A vizsgálat csak arra a feladatra vonatkozik, amelyikről az észrevételben szó van, más részét a dolgozatnak érintetlenül hagyják.

Emelt szintű dolgozatok esetén az igazgatónak a kormányhivatalba kell elküldenie a felülvizsgálati kérelmet, ugyanis ezeknek a feladatlapoknak a kivizsgálása az ő feladatuk. Ilyenkor a végleges eredményt a tájékoztató értekezleten tudjátok meg.

Fontos, hogy ha tettetek észrevételt egy feladat esetében, azt függetlenül az előzőtől javítják a szaktanárok, szóval pozitív és negatív irányba is eltérhetnek az eredetitől a feladatra kapott pontok.

Fellebbezni az érettségi vizsgabizottság döntése ellen az eredmények kihirdetését követő 5 napon belül lehetséges, de csakis abban az esetben, ha az érettségi során valamilyen jogszabálysértés történt – emeli ki az Oktatási Hivatal tájékoztatója. Ez ingyenesen megtehető, és formai követelménye sincsen, géppel vagy kézzel írt papíron is be lehet nyújtani, de megfelelő indoklással kell ellátni a fellebbezési kérelmet. Erről részletesebb tájékoztatást az Oktatási Hivatal honlapján kaphattok.

Felvételi kérdés: mi az a kapacitásszám és mikor számít?

Mitől függ, hogy felvesznek-e az általatok választott és megjelölt helyre? Honnan tudjátok, hogy hányan kerülhetnek be a választott képzésre? Mutatjuk a válaszokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!