szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen szabályok vonatkoznak a szótárakra a nyelvi érettségik alatt? Lehet-e használni őket, és ha igen, biztosítják-e számotokra a vizsga idejére? Most összeszedtük nektek, mik a szabályok.

Az angolérettségin, mint az összes idegen nyelvi érettségin, megengedett a szótárhasználat, de csakis a negyedik résznél, azaz az íráskészséghez tartozó feladatoknál. 

A vizsgának ebben a részében két feladatot kell megoldanotok. Először egy „interakciós” szöveget kell alkotnotok valamilyen segédanyagra reagálva – ez jelenthet képet, egy meghívót, egy plakátot vagy bármilyen más vizuális anyagot. A második feladatnak már egy hosszabb, inkább leíró vagy véleménykifejtő szövegnek kell lennie, ahol a segédanyagok és a szempontok is angolul vannak megadva. 

Akár közép-, akár emelt szinten vizsgáztok, ezeknél használhattok nyomtatott szótárat, ami egy- és kétnyelvű is lehet. Fontos tudnotok viszont, hogy a helyszínen nem biztosítanak nektek belőle egyáltalán, szóval csak azt tudjátok használni, amit magatokkal visztek. 

Plusz stresszhelyzet az érettségin: "mindenkiben van egy kis félelem"

Érettségi vizsgát tartanak az ország 1144 helyszínén, sikeresen felhalmozták a szükséges egészségügyi eszközöket, és kiszállították a tételeket is - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.