szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az érettségi vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. Abban az esetben, ha ezt nem teljesítitek, nem kezdhetitek meg – egyetlen vizsgatárgyból sem – az érettségi vizsgát.

Akkor is kell teljesíteni a közösségi szolgálatot, ha előrehozott érettségi vizsgára készültök?

A törvény szerint azoknak kell teljesíteni a kötelező 50 óra közösségi szolgálatot, akik a középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszakban kezdik meg az érettségit. Tehát ha előrehozott érettségi vizsgára készültök, akkor a középiskolai tanulmányaitokat még nem fejezitek be, így nem kell teljesítenetek a kötelező 50 óra közösségi szolgálatot. Az utolsó középiskolai évfolyam végégig azonban teljesíteni kell az előírásokat.

Mi a helyzet azokkal a tanulókkal, akik év végén megbuktak, nekik teljesíteni kell a kötelező közösségi szolgálatot?

A középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszakban az érettségi vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. Ha 12. évfolyamos rendes érettségi vizsgára jelentkeztetek és a tanítási év végén valamely tárgyból elégtelen osztályzatot kaptok, akkor az azt jelenti, hogy nem végeztetétek el a középiskolát, így csak előrehozott érettségit tehettek. Az előrehozott érettségi vizsga megkezdésének pedig nem feltétele a közösségi szolgálat teljesítése.

A közösségi szolgálatot akkor is teljesítenetek kell, ha már van érettségi bizonyítványotok, de most újra szeretnétek érettségizni?

Ha már rendelkeztek érettségi bizonyítvánnyal, akkor rátok ez a rendelkezés nem vonatkozik. Erről korábban itt írtunk.

Ennyi pluszpontot kaphattok a felvételin összesen: versenyek és vizsgák

Hogyan számolják a többletpontjaitokat a felvételin, ha egyszerre szerzitek meg az emelt szintű vizsgáért járó pluszpontot, emellett pedig más - akár több, mint 50 pontnak megfelelő - pluszt is kapnátok? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!