szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2020-tól csak azok tanulhatnak tovább felsőoktatásban, akik legalább egy középfokú nyelvvizsgával rendelkeznek, illetve minimum egy emelt szintű érettségijük van. De milyen szabályok vonatkoznak a diplomásokra? Mutatjuk.

„Alapképzésre, osztatlan képzésre – az (1) bekezdésben foglaltak mellett, a (4) bekezdésben szabályozott kivétellel – az a jelentkező vehető fel, aki

a) legalább B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű okirattal rendelkezik és

b) legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel rendelkezik”

– olvasható a felvételi szabályokat tartalmazó kormányrendelet 2020-tól hatályos változatában.

Felvételi 2020: ez a választás lehet a menekülőút jövőre?

Hány pontot jelent jövőre egy emelt szintű nyelvi érettségi? Egy ilyen vizsgával mind a két felvételi követelményt ki lehet majd pipálni? Fontos kérdésekre válaszolunk.

Vagyis, ez azt jelenti, hogy a diplomával rendelkező jelentkezőknek – amennyiben alapképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek – nem kell emelt szintű érettségit tenniük, de B2-es nyelvvizsgára nekik is szükségük lesz. Ez az elvárás a fiatalabb diplomásoknak azonban nem okoz majd gondot, hiszen nekik a diploma megszerzéséhez már nyelvvizsgát is kellett tenniük.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.