szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már nincs sok hátra az idei ügyintézési időszakból. Még nem töltöttetek fel minden dokumentumot és nem tudjátok, miről érkezik majd felszólítás és miről nem? Ebben a cikkben még egyszer összefoglaltunk minden fontos infót az idei felvételi hiánypótlásról.

A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok másolatait (pl. felsőfokú oklevél, többletpontot igazoló iratok) 2019. július 12-ig pótolhatjátok.

Milyen esetekben jön felszólítás?

A következő esetekben érkezik hiánypótlási felszólítás:

  • ha a kiegészítő eljárási díjat részben vagy egyáltalán nem egyenlítitek ki, úgy a tartozás összegének megfelelő számú kizárásra került jelentkezési helyére vonatkozó (a 2019. február 15-i állapot szerint) fizetési felszólítást kaptok, az új fizetési határidő megjelölésével;
  • a tanulmányi pontok számításához szükséges, a középiskolai bizonyítvány megfelelő oldalairól készült másolatok hiánya (feltéve, ha az E-felvételiben a középiskolai osztályzatok megadásával és/vagy a középiskolai bizonyítvány egyes oldalainak benyújtásával jelzitek, hogy szeretnétek tanulmányi pontot számíttatni);
  • a nem magyar rendszerű érettségi bizonyítvány másolatának hiánya;
  • a magyar rendszerű érettségi bizonyítvány másolatának hiánya, ha a kibocsátásának dátuma 2006. január 1. előtti;
  • a jelentkezési kérelemben megjelölt vagy az e-ügyintézés során rögzített 2006. január 1-je után kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítvány másolatának hiánya, amennyiben a köznevelés információs rendszere az érettségi bizonyítványra vonatkozóan nem tartalmaz adatot;
  • a jelentkezési kérelemben megjelölt államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány másolatának hiánya, ha azt 2003. január 1. előtt szereztétek (feltéve, hogy az E-felvételiben a nyelvvizsga adatainak megadásával jelzitek a nyelvvizsga meglétét);
  • a jelentkező által a jelentkezési kérelemben megjelölt vagy az e-ügyintézés során rögzített államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványa esetén, ha azt 2003. január 1. után szereztétek és a nyelvvizsgák nyelvvizsga-anyakönyveinek nyilvántartása a nyelvvizsgára vonatkozóan nem tartalmaz adatot vagy nem az általatok megadott adatokat tartalmazza;
  • a mesterképzésre jelentkezők esetén a felsőfokú oklevél pótlására

Arról, hogy ezeket pontosan hogyan kell feltölteni az e-felvételibe, bővebben itt olvashattok. 

Fontos kérdés: hogyan kell feltölteni az érettségi bizonyítványt?

Ma kezdődtek el a középszintű szóbeli vizsgák, hamarosan vége az idei érettségi szezonnak. De hogyan kell feltölteni a rendszerbe az érettségi bizonyítványt? Olvasói kérdésre válaszolunk.

Mikor nem jön felszólítás?

Legkésőbb 2019. június 12-ig általános tájékoztatást is kaptok az egyes pontszámítási módokhoz szükséges dokumentumokról és ezek ellenőrzéséről. Fontos, hogy az általános tájékoztató és az egyedi (névre szóló) hiánypótlási felhívás nem azonos.

Ami még ennél is fontosabb, hogy nem minden dokumentumhiány (ilyen pl. többletpontra jogosító igazolás hiánya) esetén kaptok hiánypótlási felhívást. Ennek oka, hogy minden jelentkező egyénileg dönthet arról, hogy a lehetőségek közül milyen dokumentumok alapján kívánja a pontszámítást kezdeményezni, és ennek alapján kell figyelnie az ahhoz szükséges dokumentumok beküldésére.

Felvételizők, figyelem! Itt nézhetitek meg, hány pontotok van összesen

Már csak egy hónap van hátra a tavaszi ügyintézési időszakból. De hol nézhetitek meg, hogy milyen pontokkal számolhattok az egyes jelentkezési helyeken? Itt a válasz.

Milyen dokumentumokat kérhetnek az egyetemek?

Ha az intézmény által meghatározott – csak az adott intézményben kötelező – mellékletet nem nyújtotok be, a felsőoktatási intézmény hívja fel a figyelmet ennek pótlására a besorolási döntés időpontja előtt legkésőbb 30 nappal.

Arról, hogy pontosan milyen dokumentumokat kérhetnek az egyes felsőoktatási intézmények, minden fontos információt megtaláltok itt.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.