szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már csak egy hónap van a hiánypótlási időszakból. Fontos, hogy sok felvételizőnek külön dokumentumokat is fel kell töltenie a jelentkezéséhez. De milyen papírokat kérhetnek az intézmények? Újabb fontos kérdésre válaszolunk.

Az alábbi dokumentumtípusok az úgynevezett intézményspecifikus dokumentumok, amelyeket a felsőoktatási intézmények megadhattak, mint a jelentkezéshez csatolandó egyéb szükséges dokumentumokat.

Kreditelismerésről szóló határozat

Ha mesterképzésre jelentkeztek, annak alapvető feltétele valamely felsőfokú végzettség megléte. Ezt a végzettségeket a felsőoktatási intézmények adott mesterképzésre való jelentkezéskor két féle módon fogadják el:

  • teljes kreditérték beszámításával (ebben az esetben nincs szükség kiegészítő tanulmányok folytatására),
  • illetve további kreditek teljesítése mellett tudják elfogadni (azaz a kiegészítő tanulmányok teljesítése után).

Ha olyan oklevéllel rendelkeztek, amelyhez további krediteket szükséges, intézmények az előzetes kreditelismerési eljárás során határozzák meg. Fontos, hogy a kreditelismerésről az érintett felsőoktatási intézménynél kell érdeklődni és a kreditelismerési eljárást már a felsőoktatási felvételi eljárás előtt célszerű írásban kezdeményezni (az intézményi fejezetekben megadott módon és határidőre). Illetve a szükséges dokumentumokat közvetlenül a felsőoktatási intézmény illetékes karához kell megküldeni.

Betöltött munkakör igazolása

Egyes képzésekre csak bizonyos munkakörökben megszerzett gyakorlat esetén lehet jelentkezni, illetve felmentést kérni az alkalmassági vizsga alól. Ilyenkor a betöltött munkakört igazolni kell.

Alkalmassági vizsgáról szóló igazolás

Egyes felsőoktatási intézmények (elő)alkalmassági vizsgákat tartanak, amelyek eredményéről igazolást adnak ki. Ezt az igazolást a felvételi eljárás során csatolni kell, hiánya esetén kizárhatnak benneteket.

Ha ezekre nem figyeltek, bukhatjátok a felvételit - milyen hibákat kell elkerülni?

Már elkezdődtek a szóbeli vizsgák, július végén pedig kihirdetik a felvételi ponthatárait. Az idei felvételin is vannak olyan helyzetek, amikor a szerencse nem elég a bekerüléshez. Összegyűjtöttünk négy olyan buktatót, amin az egész felvételi múlhat.

Orvosi igazolások

Amennyiben egészségügyi (orvosi) igazolás szükséges a jelentkezéshez, a felsőoktatási intézmény tájékoztat benneteket, hogy azt hol szerezhetik be őket.

Önéletrajz, motivációs levél

Ez magatokról, legfontosabb adataitokról és tevékenységeitekről szóló beszámoló. Csak akkor kell beküldeni, ha azt az adott intézmény kifejezetten kéri. Ha kézzel írott vagy szakmai önéletrajzra van szükség, azt az intézmény külön jelzi.

Szakmai tevékenység igazolása

Egyes felsőoktatási intézmények mesterképzéseiken többletpontot számítanak a különböző szakmai tevékenységekért, eredményekért. A szakmai tevékenységek közé tipikusan a következőket soroljuk:

  • publikációs és kutatási tevékenységek,
  • egyéb közéleti, közigazgatási, közszolgálati és szakmai tevékenységek és gyakorlatok,
  • országos és nemzetközi szakmai versenyeken elért eredmények stb.

Ne feledjétek, a jelentkezéskor már meglévő dokumentumokat kötelesek vagytok a jelentkezéssel egyidejűleg benyújtani (ennek határideje február 17 volt). Azokat, amelyeket ezt követően kaptok kézhez, legkésőbb 2019. július 12-ig pótolhatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!