szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A két tanítási nyelvű iskolákban milyen eredménnyel lehet nyelvvizsgát szerezni az érettségivel? Milyen szabályok vonatkoznak az érettségizőkre?

A két tanítási nyelvű középiskolákban érettségiző diákok akár felsőfokú nyelvvizsgának megfelelő bizonyítványt is szerezhetnek. De milyen feltételei vannak mindennek?

Először is az adott nyelvből sikeresen - 60 %-ot elérve - teljesítenetek kell emelt szinten az érettségi vizsga írásbeli és szóbeli vizsgáit. Ezen felül pedig - szintén célnyelven - másik két vizsgatárgyból kell legalább középszintű sikeres vizsgát tennetek. Fontos, hogy ti választhatjátok ki a célnyelvi vizsga szintjét, valamint, hogy a célnyelven tanult tantárgyak közül melyikből szeretnétek az adott nyelven érettségizni. Aki ezeket teljesíti és eléri a megfelelő szintet, felsőfokú (C1) komplex típusú államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt is fog jelenteni az érettségije - írja az Oktatási Hivatal.

Azonban minderre csak egyszer lehetőségetek, vagyis az érettségi után habár tehettek kiegészítő, szintemelő vagy ismétlő érettségi vizsgát, a bizonyítvány maga nem változhat, vagyis felsőfokú nyelvvizsgával egyenértékű bizonyítványt nem kaphattok később. Ha adott nyelvből mégis újraérettségiznétek emelt szinten, és eléritek a 60 %-ot, legfeljebb középfokú nyelvvizsgának megfelelő bizonyítványt kaphattok. A két tanítási nyelvű gimnáziumok érettségi szabályairól bővebben itt olvashattok.

A 2019-es érettségiről szóló folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Két tanítási nyelvű középiskolák: mit és hogyan tanulnak a diákok?

Érdemes-e tagozatos vagy két tanítási nyelvű középiskolát választani? Mennyibe kerül egy tanév egy magángimnáziumban? Tényleg többszörös a túljelentkezés a nyolcosztályos gimnáziumokban? Gyakori kérdések a középiskola-típusokról. 7. rész: két tanítási nyelvű középiskolák.